11 January 2011

Езо гелин чорба - Ezo Bride Soup



Обичам ястията за които се носят легенди. Защо точно тази супа е кръстена на Езо гелин(булка)?
Легендата разказва, че Езо е живяла в село близо до Газиантеп(южна Турция Газиантеп е известен и с баклавата си и с шам-фъстъка). Живяла е в бедност и се е разболяла от туберколоза. Принудена да се лекува в болницата и отчаяна от храната в болницата си е приготвила тази супа. Ароматът на супата се е разнесъл из болничното заведение и Езо била принудена да почерпи и другите болни хора :) Така супата й се харесала и станала известна, и се приготвя и до днес. Според легендата Езо е била омъжена в Сирия и е починала в средата на миналият век. Имала е два брака и доста тежък живот. Красотата й, тежкият й живот както и мъката по родината й са увековечени в няколко филма.
Погребана е в Сирия като години по-късно 1998г гробът й е пренесен в родината по настояване на брат й. Според кметът на селото в което е родена Езо името на ястието не носи точно името на Езо. Според него Езо е доста често срещано име за жена в този район и т.като обикновенно жените готвят чорбата е "кръстена" на булката Езо. :) Във всяка легенда има истина :)Много хранителна и изключително вкусна чорба на булката Езо:

5 ч.ч вода или бульон(аз ползвах бульон от сварено телешко месо)


1 кафена чаша червена леща


1 кафена чаша дребен булгур


3 с.л ориз


2 с.л доматено пюре(лютеница), 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън

олио, сол, червен пипер, мента или джоджен(пожелание)

Аз не обичам пържено и избяхвам пържено затова сложих всички продукти без доматеното пюре и подправките и оставих на слаб котлон да къкри. Добавих олио и сол на вкус.След около 20 минути когато всичко беше почти сварено добавих доматеното пюре размито с част от супата и оставих да се свари до готовност.Ако имате желание може при сервиране да приготвите заприжка с която да полеете супата преди сервиране. За заприжката сгрявате олио и добавяте нарязана мента или джоджен. Поливате с 1 с.л от сместа купичките със сервирана супа. Може да се поднесе с лимон за доувкусяване :)
Да ви е сладко :)

6 comments:

  1. Аз готвя лещата самостоятелно обикновено, но днес имах и булгур и реших да пробвам рецептата и се получи много вкусно! Горещо препоръчвам. Едно видоизменение, което аз направих е да добавя малко мляко преди да сваля от огъня( така правя и с нормалната леща), придава един много мек вкус на супата.
    Чудесна рецепта, благодаря, че сподели!

    ReplyDelete
  2. Здравей Ани, много се радвам, че ти е харесала супата. Ще пробвам и варианта с мляко, предполагам и със сметана ще се обогати допълнително супата :)

    ReplyDelete
  3. Исках да те попитам, имаш ли нещо против да публикувам рецептата на английски на моя блог ( с линк към твоята публикация на български)?
    Наистина е чудесна супата! Сега тъкмо пак хапнахме от нея, добавих малко люти наденички и пресен магданоз. :-)

    ReplyDelete
  4. Оо толкова се радвам, че ти е харесала супата :)))) Можеш да публикуваш рецептата ми разбира се :) Bon apeti :)

    ReplyDelete
  5. Ezo bride soup mımmm miss:) blog beautiful.kısses

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...