27 November 2011

Сладкиш с дюли - Boiled quince with cream


Не бих казала, че се радвам особено на есента и зимата, но някак си предпочитам да се радвам на малкото неща които тези сезони предлагат. Разхождайки се из софийските улици все по-често човек може да се нагледа на  предлагането на печени тикви, кестени, ябълки с мед, дори и дюли с мед. И всичко това само през есента и началото на зимата. Много приятели предложиха рецепти за всевъзможни сладкиши с тикви, кестени, ябълки и дюли. Аз днес пробвах много обикновена "рецепта" с дюли. Получи се много лек, свеж и ароматен десерт. Сладкишът е присъщ за турската кухня. Идеален завършек на обилните вечери предлагани в турската кухня :)

Сладкиш с дюли

Продукти за 4 порции
2 дюли
4 с.л захар

За сервиране
Сметана(заквасена или разбита сладкарска)
ядки пожелание(орехи, лешници, шам-фъстък)

Дюлите се измиват, обелват се и се нарязват на половинки. Издълбават се от семките, като семките не се хвърлят. Нареждат се в тенджера с издълбаната част нагоре. Върху всяка половинка се слага по 1 супена лъжица захар (може и повече захар, ако обичате много сладко...). Долива се вода, колкото да покрие дюлите. Семките от дюлята също се добавят, това е нужно ако искате да имате по наситен розов цвят на вече сварените дюли. Дюлите се варят около 1 час и половина на слаб огън, това варене продължително време също спомага за получаване на розовият цвят. Не се притеснявайте ако не се получи розова дюля, при моя втори опит се получиха такива розови, първият път бяха закупени от магазин, а вторият път бяха домашни. Не знам дали има значение, но все пак забелязвам че на мама всички компоти от домашна дюля са червеникаво-розови:). След като се сварят се оставят да се охладят напълно и се сервират с шприцована сметана и ядки по желание. Ще забележите, че след като се охладят дюлите останалата от варенето вода се желира :). Да ви е сладко.

13 comments:

  1. Прекрасни са!Имам дюли и непременно ще пробвам:)
    Хубава седмица!

    ReplyDelete
  2. @traiana
    Благодаря ти traiana, дано ти допадне!

    ReplyDelete
  3. Мащерче, чудесна дюлева рецепта! Аз много ги харесвам и макар, че рядко ми се отдава възможност да хапвам дюли, винаги го правя с особено удоволствие! А желе от дюли просто обожавам! :)

    ReplyDelete
  4. Звучи толкова простичко, лесно и същевременно вкусно и ароматно. Свързвам мириса на дюли с Коледа и съм направо пристрастена към този иначе доста подценен плод.

    ReplyDelete
  5. @Мария

    Благодаря Мария :) И аз обичам желе от дюли, но честно казано не знам дали бих се справила( с приготовлението, не с яденето) :))
    Благодаря, че се отби тук!
    @Lulu
    Здравей Лулу :) Много ми е приятно да те видя тук :) Дюлите наистина са подценени на фона на останалите плодове, но аз ги обожавам дори да ги хапвам сурови. А и са полезни!

    ReplyDelete
  6. Вече ми ухае на дюли;-)
    Много семпло и красиво сладкишче;-)
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
  7. Хапвала съм дюли приготвени по този начин в Турция! Абсолютно по мой вкус! Благодаря за споделената рецепта, с удоволствие ще опитам!


    Сърдечен поздрав:)

    ReplyDelete
  8. @Леви

    Нали :) И на мен много ми допадат :) Благодаря Леви :) Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
  9. мммммммм изглеждат страхотно и аз ще ги пробвам при първа възможност

    ReplyDelete
  10. ee много се радвам че попаднах на този сайт.Много обичам дюли, това е плод, който не всеки яде за жалост, а е толкова полезен. Десерта е много вкусен или поне така изглежда на на снимките. Благодаря и за подробно написаната рецепта. Мисля тези почивни дни да се опитам да зарадвам семейството си с него....или най-вее мен си хаха.Изглежда много свеж и лек за хапване, точно сега в тези горещини мисля, че е много подходящ сладкиш.Добре е ,че уточняваш как дюлите се варят около 1 час и половина на слаб огън, това е важно да се знае.

    ReplyDelete
  11. Интересно предложение за десерт с дюли. Изглежда лек и вкусен, благодаря за предложението.

    ReplyDelete
  12. Трябва много внимателно да не надминем този 1 час и половина където се варят самите дюли на слаб огън, това варене продължително време също спомага за получаване на розовият цвят, дано да се получи точно този цвят и при нас.Снимките са разкошни и само като ги гледаш и да ти се доядът.Съгласна съм, че се е получило много лек, свеж и ароматен десерт. Не знаех, че сладкишът е присъщ за турската кухня.Така спокойно с него можем да се пренесем в Турция, който не е ходил там може да разбере какво е хахаха Наистина един прекрасен завършек и по точно си го представям за студените зимни вечери.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...