22 November 2011

Макарони с горски плодове - Forest fruit macarons


Макарони :) Почти няма блог в който няма описана рецепта за направата на тези макарони. Първият ми опит за направата на макарони беше средата на лятото. За мое голямо учудване се получиха, но не ми харесаха на вкус. Бях разочарована за вкусът им, но на мои приятели им харесаха :) Странно, мислех, че нещо аз не съм наред. Все пак реших да си купя книга с рецепти, евентуално да опитам различни комбинации. В амазон, попаднах на книгата Pierre Herme Macarons. Тръпнех в очакване докато я получа. И да след като вече беше доставена, разбрах, че имало и друг метод за направата на тези макарони. И отново започнах търсене този път на термометър - кухненски. Нужен бил :) Направата на макарони по рецепта на Пиер Ерме е малко по връткава дейност, но вкусът се различава от стандартните "френски макарони ". В книгата подробно са описани всички стъпки, като за начало най-важни са белтъците. Разделени от жълтъци да престоят около 7 дни в хладилник. Губели елатсичността си ;) Всъщност неговите мерки са за доста голямо количество черупки, аз ще я напиша, адаптирана за 1/2 доза.




Макарони с горски плодове

Продукти за около 70 черупки.
150 грама бадемово брашно
150 грама пудра захар
55 грама белтъци загубили своята еластичност
1/2 ч.л червена боя, ползвах гел боя на WILTON

Продукти за италианския меренг(италианска целувка)
55 грама белтъци
37.5 гр. вода :)
150 грама кристална захар

Белтъците трябва да са извадени от хладилника поне 1 час преди приготовленията. Пригответе всички купи и продукти да са ви под ръка. В една купа сипете бадемовото брашно, пудрата захар (пресята), боята и белтъците. Не ги разбърквайте. В отделен съд (аз ползвах малък чайник) смесете водата с кристалната захар и на слаб огън разбърквайте докато се стопи захарта. Когато захарният сироп достигне 115 градуса започвате да разбивате белтъците с миксер. Когато захарният сироп достигне 118 градуса се сипва бавно към белтъците, като не спирате да разбърквате с миксер. Чайникът тук ми беше много удобен за "наливане" на захарният сироп. Разбиването на сместа продължава докато се поохлади. По рецепта е до достигане на 50 градуса, но моята смес беше 40 градусова :) Белтъчната смес се разбърква с бадемовата на 3 пъти. Не прекалявайте с разбъркването. Пълните поша и шприцовате кръгове върху тави, постлани с хартия за печене, на разстояние. Можете да ползвате и шаблони. За изкарване на въздуха от макароните потупвате леко тавата отдолу. Оставяте на стайна температура около 30 минути докато се образува лека ефирна коричка върху макароните. По рецепта се пекат 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, като се препоръчва вратата на фурната да се отваря два пъти много бързо на 8-та и 10-та минута. Първата ми тава беше провал :) 12 минути бяха малко за моята фурна и не се доизпекоха. Но следващите ги пекох около 18 минути и се получиха. Оставете да изстинат и ги отделете от хартията или по-скоро отделете хартията от тях. Издърпвайте хартията от макароните. След като изстинат се слепват с крем. По рецепта беше малинов крем, но аз ползвах готово желе - tea jelly с вкус на горски плодове и с вкус на шипка. Ако имате търпение изчакайте ги една вечер :) Аз успях да ги опитам и бяха много, много вкусни.

17 comments:

  1. Чудесно са се получили! А стават още по-вкусни като престоят ;), макар изчакването да е трудно :). Виждам, че ползваме един и същ макаронен източник :). Признавам, че за мен това е най-сполучливата рецепта. Пробвала съм няколко пъти и метода с френския меренг, но поне за мен остава леко "целувчен" привкус, който не ми допада.
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, радвам се, че има и други, на които им допада този метод. Връткав е, но вкуса е по-различен от този на френския меренг :)

    ReplyDelete
  3. И твоите са чудни:-)
    Прекрасни снимки!

    ReplyDelete
  4. Страхотни са и на вид,и на цвят!Грабвам си едно с охота!

    Хубав ден!

    ReplyDelete
  5. Еееее, истински разкош.Много,много добре са се получили!Приеми моите искрени адмирации!
    Много добре си описала метода за приготвянето им.Следващия път ще опитам по този начин и ще споделя резултата:)
    Впечетлена съм и от снимките!
    Би ли споделила откъде мога да си купя такава поставка за макарони.

    Сърдечен поздрав и успешен ден!

    ReplyDelete
  6. @Леви
    Здравей Леви. Много, много благодаря за милите думи! Наистина значат много за мен!
    Подносът е купен от магазин "Красота и настроение" на бул. Дондуков 66.
    Доколкото разбрах имат и магазин на ул. Веслец 10

    ReplyDelete
  7. Много благодаря за бързия отговор!
    Много съм щастлива, че ще се сдобия с такъв поднос!:)

    Уютна вечер:)

    ReplyDelete
  8. @Леви

    Дано да си харесаш и да има останали подноси! Но винаги има различни и хубави!

    ReplyDelete
  9. Страхотни макарони! Май само аз още не мога да се престраша! :(

    ReplyDelete
  10. @Мария
    Няма страшно! :))) Пробвай :))

    ReplyDelete
  11. Перфектни са макароните! Правих два пъти, но не се получи поличка, ще събирам смелост за нов опит. Сърдечни поздрави с пожелания за весели празници! :)

    ReplyDelete
  12. @Ева Тонева :) Благодаря! Твой коментар значи много за мен. Благодаря, че ме посети :)

    ReplyDelete
  13. "В една купа сипете бадемовото брашно, пудрата захар (пресята), боята и белтъците. Не ги разбърквайте."Здравейте!Искам да попитам кога разбърквате бадемовата смес и до каква степен..в смисъл до твърдо тесто ли?Пишете че сварявате сиропа и го разбивате със белтъците за италианският меренг,но не споменавате нищо за приготвянето на другата смес....извинете ме ако ви звуча неуко,но за първи път ще правя Макарони:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет, съжалявам за късният отговор. Белтъчната смес се разбърква с бадемовата на 3 пъти.(писано е по-горе, но може ми не става ясно) Идеята тук е че белтъците присъстват два пъти. Веднъж се използват за приготвяне на италианският меренг, веднъж се смесват с бадемовото брашно, захарта и боята. Идеята е също да не се разбъркват до побъркване с миксер, просто се разбъркват колкото да се объркат продуктите. Става си смес която не е гъста като тесто, а може лесно се смесва прекара през пош. Поздрави.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...