02 February 2013

Турски гевреци - Turkish sesame bagels


Ако някога сте пътували до съседна Турция няма как да не сте забелязали момчета, които носят на главите си тава с гевреци или бутат количка пълна със сусамени симити*.
Струват стотинки (вече може да са станали и над лира...) и са хрупкави, вкусни и да, една никога не стига...
Тъй като много ми се хапваха тези дни сусамени гевреци се опитах да си ги приготвя. Станаха. Всъщност много често съм пробвала и опитвала различни варианти и рецепти, но все нещо не им достигаше да бъдат като онези гевреци от Истанбул...Забравете за мляко и яйца :)

Сусамени турски гевреци
5-6 средни

За тестото:
1 чаена чаша хладка вода
2 и 1/2 ч.ч. добре пресято брашно
1 равна  супена лъжица суха мая
сол, 1 с.л. захар

За поръсване
100-120 грама сусам
2 с.л. меласа (маджун)
2-3 с.л вода

Маджун - продава се в магазините за здравословно хранене, в някои краища на България се нарича петмез, в други маджун. Тъмен на цвят, добива се от захарна тръстика, фурми, рожков и др. В София може да се намери петмез от фурми в магазините на женския пазар, а меласа има в повечето Био Магазини, виждала съм и в по-големите супер маркети.

Продуктите за тестото се смесват. Омесва се тесто, което да не е много твърдо. Добавяйте брашното на порции, може да ви стигнат и около 2 ч.ч брашно, при мен бяха нужни 2 ч.ч. и 1/3 някъде :) Тестото се покрива с кърпа, престоява известно време на топло докато промени обема си. При мен престоя около 1 час и не беше втасало кой знае колко, но все пак не правите пита, а гевреци, нека очакванията ви за втасване не са много големи:)))
Докато втасва тестото вземете един сух тиган. Препечете сусама за известно време докато придобие лек кафеникав цвят. Уверявам ви, че препеченият сусам ще направи гевреците ви още по-вкусни:))) Прехвърлете сусама върху по-голяма чиния да се охлади/ако оставите сусама в тавата може да загори от остатъчната топлина на тигана/.
В купичка разредете меласата с вода. При по-студено време меласата леко се сгъстява, може да я разредите като леко я нагреете и после я смесите с водата. Когато тестото е готово. Включете фурната на 200 градуса.
Разделете тестото на 5-6 части. Разтеглете тестото на фитили. Усукайте леко и оформете гевреците. Всяко геврече потопете първо в меласата, после оваляйте в сусам. Поставете ги в тава, постлана с хартия за печене. Печете ги 30-35 минути до златисто и се пригответе да ги хапнете топлички :) Това, което можете да направите докато се пекат сусамените гевреци е турски чай.
Симит* = геврек.


7 comments:

  1. Мащерке, забелязала съм ги и тези тук изгледжат подобно. Ей сега и на мен ми се прииска геврече;)

    ReplyDelete
  2. О, много вкусно изглеждат! Благодаря за рецептата!
    Усмивки! :)

    ReplyDelete
  3. Много хубав блог, с чудесни рецепти и снимки!
    С удоволствие се включвам към списъка на последователите,
    сърдечни поздрави, Диана

    ReplyDelete
  4. Благодаря ти, много се радвам, че си тук;)

    ReplyDelete
  5. На едно мнение съм със Диана :)
    Блогът ти е прекрасен !Правиш чудеса и ни ги показваш с красиви снимки :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...