12 October 2013

Шоколадов кекс - Chocolate Bundt cake

Chocolate bundt cake
Най-вкусният щоколадов кекс

Много вкусен домашен кекс, който няма да оставите, докато не изядете и последната трошичка шоколадова наслада. Не ви препоръчвам да го споделяте с близки и приятели, но ако все пак решите, първо запазете едно парче и за себе си...:) Да го споделите с някой е удоволствие, но да не го споделите с някой - удоволствието е изцяло ваше:)
Лесен за приготвяне с достъпни продукти. Най-вкусният шоколадов кекс!


Chocolate bundt cake
Шоколадов кекс
Шоколадов кекс


50 грама какао (1/2 ч.ч какао) (ползвах Гайо)
1 ч.л. сода
1 ч.ч гореща вода
170 грама масло
¼ ч.ч олио *
3 яйца, ванилия

2 ч.ч брашно
1 и ½ ч.ч захар
½ ч.ч кафява захар
1/2 ч.л сол


1. Фурната се нагрява на 180 градуса .
2. В купа се сипва горещата вода и към нея се добавят какаото и сода за хляб. Разбърква се. Сместа става на балончета и имаш чувството, че какаото никога няма да се разтвори, но към сместа се добавя маслото(нарязано на малки кубчета) и олиото. С добавянето на мазнината всъщност какаото се разтваря. Разбърква се малко за да се поразтопи маслото. Оставя се настрани да се охлади. 
3. През това време в отделна купа се пресява брашното и се смесва  със захарта и солта. Разбърква се добре за да се омесят съставките даже препоръчват с ръка да се омешат:) 
4. Към какаовата смес се добавят яйцата(аз предварително ги разбих с миксер) и ванилията. Разбърква се колкото да се омешат продуктите. Какаовата смес се добавя на порции към купата с брашно. Разбърква се с дървена шпатула(или силиконова). Не е нужно да се разбива много. Нужно е съставките просто да се омешат и да няма неразтворено брашно. Изсипва се сместа във форма за кекс и се пече до готовност (суха клечка) около 45 до 50 минути. Изчаква се около 30 минути да се охлади обръща се и аз поръсих с пудра захар. 
Много хубав стана. Содата не се усещаше хич(аз най не обичам дъх на сода в сладкишите..)
Ако ползвате силиконова форма


Chocolate bundt cake
Шоколадов кекс



следвйте инструкциите на производителя за печене на кекс.

* ползвах олио от гроздови семки, но всяко друго олио, подходящо за готвене също ще свърши работа.
Chocolate bundt cake
Шоколадов кекс
Chocolate bundt cake
Парче кекс

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...