25 November 2013

Турски десерт с дюли - poached quince turkish style

poached quince
Печени дюли по турски
Преди време бях представила тази рецепта за дюли, ако помните. Тогава обаче въпреки, че се получи добър десерт, резултатът в сравнение със сегашната версия на дюлите е незадоволителен. Тези дни след зададен въпрос за правене на онези червени дюли, като в Турция, се сетих отново за тези дюли и реших да направя римейк на рецептата. Имах домашни дюли, в събота вечерта запретнах ръкави и направих първата партида. Бяха готови към 2 часа сутринта в неделя. Прекрасни червени цветове се получиха, а вкусът.... изчезнаха малко след като бяха се охладили. Вкусен турски десерт с дюли. В неделя сутринта тичах до най-близкият магазин за дюли...

Доста правен е този десерт в Турция, но разбрах, че на доста места използват червена боя за оцветяване на дюлите, вероятно и за да ускорят времето за приготвянето на дюлите, с дълго варене/печене на ниски температури, танинът в дюлите бавно и прекрасно ги превръща в червени бижута... Намерете дюли и опитайте....

Турски десерт с дюли
За 2 порции

2 средни дюли (по около 300 грама)
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши вода

няколко пъпки карамфил

за сервиране
маскарпоне (сметана)
шам-фъстък

... и 4 часа свободно време:)
poached quince
Печени дюли

Изберете си тенджера такава, че дюлите, нарязани на половинки, да покрият само дъното й.
Сложете водата и захарта и оставете на средно силен котлон докато се разтвори захарта. През това време измийте дюлите, обелете ги, нарежете ги на половинки и отстранете семките и твърдата вътрешна част. Семките не ги изхвърляйте в края на публикацията има описание и за тях...:). След като захарта се стопи добавете дюлите към захарния сироп, добавете и карамфила, намалете котлона на възможно най-ниска степен (от 4 степени аз ползвах 1) и оставете дюлите да се "готвят", т.е дюлите ще си почиват на топло, ако мога така да се изразя. Водата не трябва да ври в пълния смисъл на думата, да с течение на времето водата ще намалява и ще започнат да се образуват мехури (като при варене), но това да не ви притеснява... Ако водата намалява с времето не я допълвайте, просто обръщайте внимателно дюлите така, че всяка една страна да престоява известно време във водата. След 1 час дюлите ще са все още жълтеникави, ще започнат да порозовяват около втория час на тяхното готвене.... Този цвят моите дюли придобиха след 3.5 часа на слаб огън... Колкото по-дълго и на по-ниска температура ги готвите, толкова по-наситено червени ще станат... Тук можете да видите процеса в снимки:
Промяна на цвета на дюлите...

След като изключите котлона оставете дюлите да си починат в соса. Цветът им ще се насити още повече, моите са снимани след около 2 часа почивка... Вкусни, неустоими и разтапящи се от наслада дюли... Ако някой пробва дюлите в уред за бавно готвене ще се радвам да сподели резултатите..:)
Edit: Еос сподели, че е приготвила дюлите в уред за бавно готвене. Получили са се.

poached quince

Сервирайте с маскарпоне или сметана, посипете с ядки и ползвайте соса, който остава от варене на дюлите. Сосът след като се охлади се желира...:)

poached quince
Десерт от дюли
Семките, ако не сте ги изхвърлили ги сложете с порцеланов съд или купичка и покрийте с вода (малко за да ги покрие)... Водата след време ще се желира. След като семките престоят няколко часа, нанесете гела, който се е образувал на лицето и шията, изчакайте 20 минути и отмийте с хладка вода... има стягащ ефект, а и казват, че действа срещу петна и облекчава акне. Гелът може да се използва и за фиксиране на коса;)




Желе от семките на дюля

2 comments:

  1. Фантастични! В неделя ще направя... ако не съм изпила дюлите на сок :) ще си купя други :)
    Благодаря!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...