02 January 2015

Сурова торта - Raw Cake


Можете да похапвате от тази сурова торта без особено големи угризения на съвестта:
първо - не съдържа рафинирана захар и второ - не се съдържа брашно и консерванти. Приготвя се бързо и е доста вкусна:) Идеята за блата е от тук. Тортата е сурова, защото съдържа продукти, които не минават термична обработка, т.е липсва етап печене на блатове, както при стандартните торти.






Сурова торта
диаметър 16 см, височина 5-6 см

за шоколадовия блат:
1 ч.ч сурови орехи
3/4 ч.ч обезкостени фурми
5-6 сушени смокини
1 с.л. какао
щипка сол

за белия блат:
2 ч.ч сурово кашу (предварително накиснато във вода за около 2 часа)
1/2 ч.ч разтопено кокосово масло

3 с.л кокосова захар (може и мед)
до 1/4 чаша вода при нужда

Приготвяне на шоколадовия блат: орехите се смилат в блендер  за 20 секунди, след това се добавят останалите продукти и всичко се разбърква в блендера докато се получи лепкаво "тесто", което може да се оформи като блат. За оформянето на блата ползвах тортен ринг с диаметър 16 см. Оформя се блата в рамките на ринга и се оставя настрани. Блендера се измива и се подготвя за приготвянето на белия блат.


Приготвяне на белия блат: кашуто се отцежда от водата в която е било накиснато и се поставя в блендера заедно с 1/2 ч.ч разтопено кокосово масло (на водна баня), захарта и се пасира до образуването на гладък крем. За образуването на гладък и пухкав крем можете да използвате няколко кубчета лед(този метод е добър и при приготвяне на хумус ;) ), които поставени в сместа ще помогнат да се разбие по-добре до по-пухкав и по-гладък крем. Ако е нужно можете да добавите и водата, ако ви се струва, че крема не е гладък достатъчно. Белият крем се изсипва върху шоколадовия блат, разстила се равномерно и се оставя в хладилник за 3-4 часа да стегне.




След като тортата стегне ринга се маха, тортата се поръсва с кокосови стърготини и се декорира пожелание (аз използвах сушени вишни и суров шам фъстък и няколко стръка розмарин наподобяващи иглолистни клончета :) )
Да ви е сладко:)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...