16 February 2017

Мартеница на една кука - Crocheting martenitsa

мартеница на една кука
мартеница на една кука
Последните години по стечение на обстоятелствата на първи март съм извън пределите на страната. Март месец, освен по стандартните отличителни белези, можеш да разпознаеш сънародниците в чужбина по мартениците които носят. Усуканите червено-бели гривни са отличителен белег за нас в странство, причина за кимане и поздрав към непознатия сънародник. Един вид преброяване на българите, времено, частично или за постоянно. Червено-бели нишки, които ни свързват без значение в коя част на земното кълбо сме. 



мартеница на една кука
мартеница на една кука
Последните години предпочитам да нося мартенички-гривнички не за друго, но е трудно да оправиш щетите от брошката по водоустойчивото покритие на шубата си ;)  Предпочитам да си ги заплитам сама. Защо е нужно мартеничка произведена в Китай да става символ на иначе българският символ за здраве и късмет? Подканвам ги да си оплетете сами мартеница или да си закупите такава ръчно плетена, от по-добрите магазини и сергии за продаване на мартеници :) Нужни са ви прежда - бяла и червена и кука, но може и  без кука ако сте малко по-чевръсти :)

мартеница за мъже
Плетене на мартеница

Гривната - мартеницата, която предлагам днес е моя измишльотина, която наподобява една от най-масово продаваните, но често внесени от чужбина мартеници. Много подходяща е според мен освен за дами,  и за деца или за мъже. Семпла, тънка или дебела спрямо нишките или дебелината на преждата, която ползвате. Измислих мартеницата когато бях на около 10 години, опитвайки се да направя мартеници за всички мои приятели. Пробвайте, лесно е! :)

Мартеница на една кука
Тънка и дебела мартеница

За да си оплетете мартеница са ви необходими:
Прежда бяла и червена.
Кука спрямо дебелината на преждата:
За една нишка кука 4мм
За двойна нишка кука 7мм
Видео обяснение на мартеницата:


Още идеи за мартеници

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...