14 November 2010

Турска Баклава




Колкото захар в баклавата, толкова любов в душата ツ

Преди повече от 3 години публикувах рецептата за Турска баклава първо във форума на БГ-мама, след това в сайта на gotvetesmen.com. Спечелих и награда за тази рецепта и реших, че е крайно време да присъства рецептата и в моят блог. Видях много реализации на тази рецепта за Турска баклава, видях и много реализации без посочване на източника което ме натъжава, но здраве да е!
Друга причина да публикувам рецептата тук е, че набижава празника Курбан Байрам и бих желала всички които имат желание да приготвят баклавата по случай празника.
Наближават и коледните и новогодишните празници, където баклавата заема почетно място на трапезата. Да ви е сладко! Успех с приготвянето на новогодишната баклава с орехи.


ПРОДУКТИ
3а тестото:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
сокът на половин лимон
1 к.л. сода за хляб
1 ч.ч. олио
брашно колкото поеме за меко тесто, пшеничено натурално нишесте за точенето
орехи за поръсване около 500-700 г
3а заливането на баклавата:
250 г чисто масло
За захарния сироп
6 ч.ч. захар
6 ч.ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Всички продукти се смесват, прибавя се брашното до получаване на меко тесто. То се разделя на 10 топки. От всяка топка се овалват 8-9 по-малки топченца, които се посипват с натурално пшеничено нишесте. Всяко мъничко топченце се сплесква и всички (за всяка кора) се редят едно върху друго. Така наредените се точат с нишестето до образуване на кора - тънка и голяма колкото тавата за печене на десерта. Точенето става гладко и много бързо с нишесте.
Тавата, в която ще се пече баклавата, се намазнява. Постила се първата кора и се посипва с едро счукани орехи. Редуват се кора, счукани орехи. Петата кора не се посипва с орехи, а се нарязва на ромбоидни парченца. От това тесто се получават 2 тави баклава с диаметър 45-50 cм.
За всяка тава се разтопява по 125 г чисто масло. Полива се нарязаната на парченца баклава. Пече се до почервеняване на 150° около 30-40 мин.
Приготвя се заливката от захарта и водата. Сварява се до гъст сироп. Залива се студената баклава, докато е още горещ сиропа. НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкуса му. Предстоява около 12 ч на стайна температура, след което е готова за консумация. Не се слага и в хладилник.

Малко снимки от приготовлението(за съжаление снимките са с различно качество защото са снимани в различни периоди от приготвянето на баклавата):





10 comments:

  1. süper gözüküyor Türk baklavası gibi elinize sağlık....

    ReplyDelete
  2. Merhaba :) Bu aslinda bir turk baklavasi :) Turkiyede yasayan akrabalarimdan ogrendim baklava tarifinin. Bende turkum ama Bulgaristanda yasiyorum. Bloguma hos geldiniz!

    ReplyDelete
  3. Здравей,
    никога не съм точила, мислиш ли, че ще се справя? За какво трябва да внимавам? Пшенично, натурално нишесте има ли в големите вериги магазини?

    ReplyDelete
  4. Здравей. Пробвай да разточиш кори. Точенето с натурално нишесте става доста лесно и гладко.
    Внимавай кората да не остане без нишесте. Посипвай по малко нишесте отдолу и отгоре.
    Ако си запозната с основните принципи на точенето не виждам защо да не успееш с една баклава :).
    Натурално нишесте(пшенично или царевично) има във всички големи магазини: Билла, Пикадили, Фантастико,Кауфланд и др.
    Tърси при нишестетата. Успех.

    ReplyDelete
  5. Благодаря ти сърдечно! На тази баклава и се каня от много време.Ккупих нишесте и сега остава само да пробвам.

    ReplyDelete
  6. много благодаря за рецептата!!!!ето я моята първа баклава:

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/408931_3988678229449_625690167_n.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много хубаво се е получило :) Поздравления!

      Delete
  7. днес и аз ще я пробвам

    ReplyDelete
  8. Обичам да точа и твоята баклава ме запали да пробвам да направя баклава по твоята рецепта. Много красиво е нарязана, приказка!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за доверието:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...