22 November 2010

Кюнефе


кюнефе с турски кадаиф
Кюнефе с турски кадаиф

кюнефе с търновски кадаиф
кюнефе с търновски кадаиф

Много често отскачам до Истанбул. Прекрасен град.Винаги си хапвам симит и различни ориенталски сладкиши, но никога, никога не съм опитвала кюнефе (künefe). Този сладкиш за мене беше като цитат на Бранислав Нушич:

— Деца, виждали ли сте море? — започваше учителят да обяснява ...
— Не сме! — отговаряхме ние в един глас.
— Така, много добре! Представете си сега море и в далечината параход, който още не се вижда. Представихте ли си море?
...

Не бях виждала, не съм и яла кюнефе, но бях чела толкова много за този сладкиш, че нямаше как да не си го приготвя въпреки неизвестността от очаквания резултат. За този ориенталски сладкиш са нужни пресен кадаиф, който беше закупен от Турция. Преди съм си купувала пресен кадаиф от Самоводската чаршия в Търново, но има разлика между пресните кадаифи тук и в Турция. Нужно е и меко кашкавалено безсолно сирене(dil peynir) което се слага между пластове кадаиф и се стича меко, сливайки се безмилостно със сладкия вкус на кадаифа.Много писах, минавам по същество :)

Кюнефе

250 гр. пресен кадаиф
1/3 пакет чисто масло (целият пакет е 125 гр.)
Моцарела - 2 пакетчета по 125 гр ~ 250 гр.
или специално за този сладкиш си купух безсолно кашкавалено сирене от Турция - dil peynir.

За сиропа:
2 ч.ч вода
1.5 ч.ч захар



Кадаифа е добре да се чепка малко ( да се разделят конците му).
Разтопих маслото и го разбърках с кадаифа докато се смесят добре.
Разделих сместа на 2 части. Постлах тефлонова тавичка с 1/2 от сместа.
Разстлах нарязаното сирене и покрих с другата част от кадаифа. Пекох на 200 градуса около 20 мин докато се зачерви кадаифа. След като го изкарах от фурната го залях с предварително свареният захарен сироп, който беше свален от котлона точно когато кадаифа почна да се пече т.е е бил 20 минути на стайна температура. Изчаках около 5 мин. Нарязах го и...
Препоръчвам да се яде топло. Няма да е излишно да се сервира с ядки пожелание.
В Турция го сервирали и с каймак(сметана) или топка сладолед.

Да ви е сладко:)


По настоящем съм пробвала кюнефе доста пъти и това, което съм приготвила има подобен вкус :)
Можете да видите разликата между турски кадаиф и търновски кадаиф.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...