19 July 2010

Торта с изненада :)За тези които са разглеждали някога, някъде блога ми знаят, че съм публикувала основно моите плетива. Днес реших да се включа с продукт на моите кулинарни умения - торта и то не каква да е, а с изненада :). Доста се поколебах дали да покажа това мое творение, но в крайна сметка това беше първата ми торта за съзнателният ми живот която имаше явна замисъл и що-годе добър търговски вид


Идеята не е моя. За съжаление не знам дали има блог и снимки по въпроса, единственото което се сещам е, че попаднах на идеята около 14 февруари в форумите на bg-mamma . Ако след публикуването на рецептата открия първоизточника ще го публикувам с удоволствие.
Идеята отлежа от 14 февруари до миналата седмица... Реших, че е крайно време да се заема с тази сложна на вид торта :) Всъщност ако нямаше нещо червено по тортата или ако беше лесна за изпълнение аз нямаше да се опитам да я приготвя :)

Първият ден запретнах ръкави и приготвих два "бели" блата и един червен.
Продуктите за всеки един блат:
6 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг. Към белтъците не съм добавяла нито лимонов сок, нито сол. Отделно в купа се разбиват захарта с жълтъците до побеляване. Към сместа на порции добавях белтъците бърках внимателно в кръг и то с дървена лъжица, за да не спадне сместа. Накрая добавих брашното пак на порции и пак внимателно разбърквайки с дървена лъжица. За червения блат добавих 1 супена лъжица какао(натурално) и червена боя за сладки. Блатовете пекох в предварително загрята фурна на около 180 градуса. При мен отне за всеки блат около 1 час и 10 минути.

Оставих блатовете за изстинат напълно във формите си.

Приготвянето на блатовете с моя опит и бързина ми отне точно един цял неделен ден! :)
Блатовете нощуваха в хладилник. На другия ден сутринта реших, че е добра идея да поставя блатовете във фризер и имаше няколко предпоставки за това:
1. Нямах си и представа как щеше да протече процеса на оформяне и евентуално издълбаване на блатовете и реших, че е по-добре да се опитам да моделирам позамръзнал блат отколкото ронлив...
2. Ако помисля и се откажа от ИДЕЯТА поне блатовете да са на сигурно място и да не ги оставя на произвола на съдбата, и да не се изкуша да направя някоя лесна торта :)

Понеделник през целия ден умувах как ще издълбая блата така, че да се получи така бленуваното червено сърце think. Не, не го измислих и така блатовете си почиваха, т.е зимуваха във фризера още една вечер :)

Какви ли не мисли и идеи ми минаваха през главата но така и не успях да се доверя на някоя от идеите си и да я докарам до край.
Реших, че само скица и схема биха ми били от полза за довършването на започнатото.
В крайна сметка ако успея ще направя наистина нещо интересно, ако не успея ще похабя няколко блата ;)
Вторник вечерта седнах с линия и молив, и запретнах ръкави :)
Измервам, мисля и чертая smile:Чертежът не беше обещаващ, но със сигурност обнадеждаващ.

След известно колебание се захванах с оформянето на блатовете. Трудно ми е да опиша гледката в онзи момент :) На ред с блатовете на работния плот имаше проектоплан(да се чете скица), молив, линия и пергел :))). 3 пъти измервах преди да скося или изрежа някоя част :) След толкова много труд вече имах два блата издълбани или оръфани (зависи от гледната точка :) ) Тук е момента да кажа, че моделиране на замръзнал блат е наистина добра идея.
Долната половина на тортата:


Горната половина на тортата:


Сякаш беше всичко наред.

Захванах се с крема.
Кремът е по идея на Лабрекс от бг-мамма

1 пакетче крема сирене(аз ползвах Филаделфия), 1 голяма кофичка заквасена сметана (използвах Мегле), 1 крем без варене Оле на Йоткер(аз ползвах Paradise пак на ЙоткеР) и 1 ч.ч. пудра захар всичкото това се разбива с миксер до гладък крем.

Кремът много ми допадна на вкус!

Отрязох блатовете на две и ги намазах с крем.
Надробих червеният блат.С получените хапки запълних издълбаната част на белите блатове.С доста сложни акробатични упражнения успях да съединия двете части на сърцето, т.е да сглобя тортата.
Намазях я обилно със разбитана сметана. Тук е момента да си призная, че на външен вид тортата не я докарах много :(. Забравих да я снимам. От останало от червеният блат парче отрязах сърце и го поставих за украса.След първото парче отрязана торта се показа и самата изнеда!
Ефектът на изненадата беше в скрития подарък smile

Източник
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...