15 July 2011

Ароматни бисквити с лавандула


Тези ароматни бисквити бяха приготвени за един рожденник :)
На пръв поглед малко нестандартни, но пък вкусни и ароматни бисквитки :) В оригинала на рецептата се препоръчва ползването на прясна лавандула, но аз не успях да намеря никъде и ползвах сушена. Адаптирани от книгата The Teatime CookBook
Продуктите трябва да бъдат добре охладени, дори студени:

115 гр. безсолно масло

90 гр. захар

175 гр. брашно

2 с.л прясна или 1 с.л сушена лавандула

4 с.л прясно изцеден лимонов сок

настъргана кора на 1/2 лимон

Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се останалите продукти без брашното. Брашното се добавя и се омесва тесто. Ако е нужно можете да добавите и още брашно. Получава се меко маслено тесто*. Тестото се оставя за около 20 минути в хладилник. През това време можете да включите фурната на 200 градуса, можете и да изчистите работния плот :). Тестото се разточва. Нарязват се желаните форми. При мен се получиха около 20 бисквити с различна форма, но бройката ще зависи и от размера на формите :) Тавата в която ще се пекат трябва да бъде постлана с хартия за печене. Подреждат се в тава и се поставят отново в хладилник за да се стегнат**. Пекат се до леко порозовяване. При мен бяха необходими 14 минути. Не мога да ви опиша какъв аромат се носеше из кухнята след като бяха опечени тези курабийки - лимонов аромат преплетен с лавандулов. Разкош :-). Някои от бисквитките декорирах с фондан :), опаковах в целофан и вързах с най-красивите панделки които имах :)

* Признавам си, лятото не е най-подходящият сезон за приготвянето на маслено тесто, освен ако не поддържате температура у дома около 15 градуса :). Според това колко е меко маслото може да се наложи да се добави повечко брашно, но не прекалявайте. Тестото поставено в хладилник или в камера за около 10 минути се стяга бързо.
** Поставянето в хладлник е нужно за да се получат бисквити с желаната форма стегнати. Ако са омекнали от топлината, твърде вероятно е ако НЕ бъдат поставени в хладилник за кратко да загубят формата си при печене.

4 comments:

  1. Чудни бисквитки! Сигурна съм, че рожденикът е бил много доволен!

    Сърдечни поздрави:)!!!!!

    ReplyDelete
  2. Благодаря Леви, Беше :) Бешее :)))

    ReplyDelete
  3. Много вкусни изглеждат тези бисквитки!Обичам ароматът на лавандула, със сигурност ще ми харесат:).
    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  4. Аелис тези бисквитки са много ароматни и вкусни, наистина :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...