09 October 2011

Турски чай - Turkish Tea

С бума на турските сериали в България, феновете им забелязаха силното присъствие на чая на трапезата на техните любими герои. Мои приятели започнаха да ме питат как се приготвя този чай и дали е толкова хубав, че масово се пие. Обяснявах, как се приготвя, но за вкусовите качества, не можех нищо конкретно да заявя, както знаем вкусове различни.

Моя приятелка беше впечатлена и от красивите чаши в които се сервира чаят. Аз, нито гледам сериали, нито пък обичам турски чай, но обещах да и приготвя чай за да го опитаме, предупредих я, че не го харесвам и предположих, че няма да й хареса и на нея. По стечение на обстоятелствата имах специфичният двуетажен чайник, имах и турски чай. Липсваха ми единствено чашите "лалета" за да и поднеса чая по всички правила :) Ходихме с моята приятелка на турски ресторант и тогава тя опита турски чай и много й хареса, въпреки че аз я убеждавах, че не е нищо особено :) Вкусове различни. С течение на времето и на мен започна да ми харесва чая, но в малки количества. И го пия изключително рядко. Скоро си намерих чашки тип "лалета" и в България и реших, че е време да споделя и тук това което аз знам за приготвянето на турски чай :) Нужен е чайник на два "етажа" или два чайника един върху друг. За нуждите на този постинг снимах моят чайник, но не е толкова фотогеничен, а за капак цялата къща се вижда от отражението на чайника :)))) Турският чай е черен чай. Запарва се, целта е да се образува "концентрат", който при сервиране се разрежда. Моят е Чайкур и се отглежда в град Ризе (черноморието).
В долния чайник се налива вода. В горния чайник се слагат около 5 с.л. чай. Поставят се един върху друг и се оставят на среден огън. 5 минути след като водата в долния чайник започне да кипи двата чайника се отстраняват от котлона. Изчаква се една минута(целта е процесите на кипене в долният чайник да са спрели). В горният чайник се сипва вода от долният чайник, количество - да покрие с 1-2 пръста чая визуално. Слагат се един върху друг и се поставят отново на котлона. Котлона се намаля. Запарват се около 15-20 минути. През това време се приготвят чашките, във всяка една чашка се слага метална лъжичка, тази лъжичка, служи за проводник на топлина и ако чаят е горещ, ще се избегне спукване на стъклените чаши от образувалата се температурна разлика между чашите и горещия чай. В чашите се сипва първо от запарения чай, след това от горещата вода. В зависимост от това колко силен искате да бъде чая сипвате различно количество запарка: 1) За слаб чай (ачък чай ;) ) 1 пръст или 1/4 от височината на чашката запарка. Допълвате с водата. 2) За среден чай (орта чай) 1/2 от височината на чашката запарка. Допълвате с вода. 3) Силен чай ("демли", а.к.а "силно запарен") 3/4 от височината на чашката запарка и допълвате с мааалко вода :))) Може да се подслади със захар. Лично на мен не ми харесва подсладен с мед.



Мит ли е "турското кафе"?
В годините след Първата световна война, традиционно консумираната напитка в Турция - кафето рязко поскъпва (от поскъпналия внос или на моменти спрения такъв) и става трудно достъпна за населението. По молба на Ататюрк, турците започват консумация на чай който дори и сами са можели да произвеждат. Днес предлагането на турски чай и/или турско кафе в ресторантите след храна, безплатно, е признак както за уважение към гостите на заведението така и за гостоприемство.

Да ви е сладко :)

17 comments:

  1. С удоволствие бих пийнала един чай :)
    Снимките ти са страхотни !!!
    Нов фотоапарат ? :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица !

    ReplyDelete
  2. Благодаря :) Фотоапаратът е нов от преди месец и половина :) Както виждаш не снимам много :D
    Лека седмица!

    ReplyDelete
  3. Къде мога да намеря такива чаши? Много ми харесаха! Благодаря предварително. :)

    ReplyDelete
  4. @Anonymous

    Купени са от МОЛ Сердика магазин "Моменти"
    http://momenti.bg/bg/p-2/%D0%90%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8.html

    ReplyDelete
  5. А от къде мога да си намеря такъв чайник?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Моят е от Турция. Виждала съм в България в магазини за домашна употреба двуетажни порцеланови, но не съм пробвала.

      Delete
  6. Аз си купих от тези и съм много доволен: http://premiumvita.com/shop/Item/%D0%A7%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D0%B9-201?cc=26

    ReplyDelete
  7. От къде може да се купи този чай "Чайкур" произведен в Ризе?

    ReplyDelete
    Replies
    1. От Турция е купен видях, че се продава и онлайн, но не съм тествала.

      http://www.lozengrad.com/products/turski-chay-cheren-chay-ot-turtsia

      Delete
    2. Благодаря за инфото, купих си чай от http://www.lozengrad.com - "Rize Turist Çayı" - 500гр. и ми хареса много. Проверих в страницата на производителя:caykur.gov.tr - има и доста други видове, също и зелен чай, но нямам идея как да ги поръчам.

      Delete
    3. За съжаление не видях как през този сайт може да се поръча от Турция. Най-добре на място :-)

      Delete
  8. Невероятно полезна статия, пише всичко от което имах нужда и подробно особено за..." В горният чайник се сипва вода от долният чайник, количество - да покрие с 1-2 пръста чая визуално. Слагат се един върху друг и се поставят отново на котлона. Котлона се намаля. Запарват се около 15-20 минути. През това време се приготвят чашките, във всяка една чашка се слага метална лъжичка, тази лъжичка, служи за проводник на топлина ...." беше изключително интересно да науча за тази лъжичка, сега като се съберем на по кафе и чай, ще има какво ново да кажа.

    ReplyDelete
  9. Да попитам нещо аз си купих двоен чайник,но има един проблем:в горния чайник където е запарката дупчиците които водят до чучура не са много ситни и като сипвате запарката в чашките лалета вътре попадат по дребни листенца и фракция от чая как решавате този проблем?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет, ползвам допълнителна цедка за чай преди да сипя чая в чашите. Цедката е подобна на тази: http://nemski-centar.com/image/cache/computed/Cedka-za-chaj-metalna-diam6sm_9797-340x340.jpg
      Поздрави!

      Delete
    2. само,че гърлото на чашките е много малко а цедката широка тогава ще тече встрани

      Delete
    3. Привет, цедката е малка и пасва на чашката :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...