01 November 2011

Патладжан кебап - Eggplant kebab

Докато всички блогъри са на тема или поне бяха на тема Вси Светии с разни прекрасни и страшни сладки, и солени изкушения аз реших, да готвя нещо различно :) Просто Hаlloween и масовата истерия около този празник в България не ми допада, но се радвам изключително много на активните приятели които си го празнуват, харесват или не, и на всичкото отгоре се подготвят така, че да засрамят всеки баш американец :) В края на есента все още могат да се намерят патладжани, но най-подходящ сезон за това ястие е края на август, началото на септември. Разбира се, ако сте месоядни, патладжан кебап можете да приготвяте когато намерите патладжани :))) "Традиционната" рецепта е с телешка кайма, но поради липсата на такава ползвах пилешка. С пилешка кайма се получи по-леко ястие.

Патладжан кебап
за 2 порции са ви нужни:
2 средни патладжана
500 гр кайма лук(ползвах зелен лук 1/2 връзка)
сол, черен пипер, чубрица, червен пипер
Пресен домат или доматен сок пожелание
Обелете патладжана и го оставете за 30 минути в подсолена вода. През това време пригответе сместа за кюфтетата. Смесете каймата с лука и любимите си подправки. Можете да добавите и магданоз. Оформяте кюфтета. Включете фурната на 220 градуса. Нарязвате патладжана на филии, като от едната страна не изрязвате докрай. Запълвате разстоянието между фиилите с кюфтета. Патладжаните ще се оформят като сърп :) По желание заливате с доматен сок или парченца нарязан домат. Можете да залеете патладжаните с малко мазнина. Тавата в която ще се пекат патладжаните се намазва също с мазнина. Покривате с фолио и печете около 40 минути. След това махате фолиото и допичате до готовност. При мен бяха нужни общо около 60 минути. Получи се много вкусно ястие :)

11 comments:

  1. Ми то ти е чудно ястието:-)
    И аз недолюбвам Хелоуин, но уважавам желанието на хората да го празнуват.Обаче горещо приветствам твоето предложение! Хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Заповядай в моя блог.Чака те приятна изненада- награда-предизвикателство!

    ReplyDelete
  3. Благодаря Мъх. Благодаря ninfil :))

    ReplyDelete
  4. Точно този кебап у дома е любим! Твоят е станал прекрасен!

    ReplyDelete
  5. @traiana
    Много се радвам, че ти е харесал! Беше наистина вкусен, макар и малко извън сезона :))

    ReplyDelete
  6. Ооо,вярвам ти,със сигурност е било много вкусно,а и снимките го подчертават перфектно!Красиво оформен кебап!

    ReplyDelete
  7. Страхотен е станал кебапа, обожавам го и го провя честичко!
    Страхотни снимки!:-))
    Хубава неделя!

    ReplyDelete
  8. Благодаря Еликсир! Хубав ден :)

    ReplyDelete
  9. @Moni
    Благодаря Мони. Хубава неделя и на теб!

    ReplyDelete
  10. Страхотно ястие, дано успея да на меря хубави патладжани /ако ли не, запазвам рецептата за догодина/ :)))
    В моят блог те очаква награда-изненада, заповядай да си я получиш когато ти е удобно!
    Поздрави и приятна вечер!

    ReplyDelete
  11. @pipilota

    Благодаря ти! Поздрави!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...