29 March 2013

Карамелизирани ябълки - Candy Apples

Случвало ли ви се е докато четете книга да си представяте описаните по книга ястия и сладкиши? Преглъщали ли сте на канелените кифлички на Карслон? Помните ли печената тиква на Душко Добродушков, сладкишите на Пипи Дългото Чорапче, рецептите на Леля Ог и т.н, и т.н? Скоро ми се случи нещо подобно. Четейки книга с разкази от/за Истанбул почти във всеки разказ се споменаваше за онези апетитни червени карамелизирани ябълки и не само имаше и история посветена изцяло на захаросани ябълки. Та след толкова дълги описания нямаше как и аз да не се захвана с приготовлението им. Пробвах 3 пъти с различни рецепти и най-накрая успях :) Първият опит беше с карамелизиране на захарта и добавяне на масло и сметана - сместа изобщо не полепна по ябълките, беше се получила по-скоро кремообразна смес отколкото карамелена. Вторият опит - беше по-добър, като този път карамелът си беше чист - вода, захар и лимонов сок. Карамелът стигна за покриването на няколко ябълки, но по карамела се бяха образували грапавини с една дума - получиха се нефотогенични ябълки. Третият опит беше успешен. Така или иначе просто щях да ги приготвя докато се получат :) Не се отказвам лесно де :))

Карамелизирани ябълки
за 6 порции

6 бр. ябълки - избрах червени леко кисели
2 ч.ч бяла кристална захар
2/3 ч.ч вода
1/4 ч.ч глюгоза
червена боя по желание
Ползвах и термометър

За дръжки на ябълките използвах дървени клечки за шишчета.

Важен момент е ябълките да бъдат добре почистени отвън, т.като моите бяха с восъчно покритие и аз ги киснах известно време в оцетна вода, след това ги изплакнах с леко топла вода и полирах добре. Ако восъчното покритие остане карамелът ще се изплъзгва и няма да може да покрие ябълката добре.
Пригответе хартия за печене, махнете дръжките на ябълките  и на тяхно място сложете дървените клечки.
Пригответе голяма купа със студена вода. Може да добавите и лед.
Смесете захарта, водата и глюгозата в тенджера с дебело дъно и сложете на умерен огън. Сместа ще започне да кипи, не я разбърквайте. Ако имате термометър при достигане на температура от около 150 градуса ( светъл карамел или леко по-тъмен, но внимавайте бързо може да изгори :) )отдръпнете тенджерата настрани и добавете боя по желание. Потопете ябълките в карамела след това можете да потопите ябълките в ледената вода  - ледената вода ще охлади карамела и той ще се втвърди бързо. Друг ефект от това скоростно охлаждане е, че няма да се образуват големи полички под ябълката т.като с охлаждането карамела се втвърдява и след като се остави ябълката "изправена" карамелът няма да се стича към дъното й.


:) Поставете ябълките върху хартията за печене и изчакайте известно време за да ги похапнете. Глюгозата прави карамелената смес по-гладка и ябълките се покриват по-добре със сместа. Глюгозата е и причина карамелената смес да не се втвърди много бързо след като бъде премахната от котлона. Работете спокойно ще имате достатъчно време да покриете 6-7 ябълки без да се налага да връщате сместа обратно на огъня за да се разтопи.
Можете да ги опаковате в целофан и да зарадвате приятелите си:) Моите приятели бяха щастливи, върнаха се в детството си:)
* Литературният герой в стремежа си да направи идеалните захаросани ябълки използваше следният подход: потапяше ябълката в карамела и след това въртейки всяка ябълка я изчакваше да се охлади - по този начин сместа се втвърдява равномерно и не се образуват полички. Реално за получаването на такива перфектни карамелени ябълки ще трябва да отделите по около час на всяка ябълка:) Разбира се това е само в перфектния литературен свят:)
Авторът на вдъхновилата ме книга е автор и на тази книга, но книгата с разказите не е преведна на български.8 comments:

 1. Ех, че хубаво си го казала! Редовно преглъщам и си представям:) Чудни ябълки!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря Траяна, че се отби!

   Delete
 2. О, канелените кифлички на Карлсон ... мисля, че те ме запалиха по канелата, а за въздействието на Пипи и леля Ог върху моето кулинарно израстване мога да напиша дисертация :) Прекрасно творение са твоите ябълки! Аз съм леко скарана с карамела, въпреки че го обичам, все не ми се получава :) Затова и ми се струва като висша математика да карамелизирам ябълки. Поздрави!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Глюгозата е ключов елемент за направата на карамела:)

   Delete
 3. Мммм, вкусотии само показваш ... Нефотогеничната, пу си за мен!

  ReplyDelete
 4. Мммм, вкусотии само показваш ... Нефотогеничната, пу си за мен! Цун и гун!

  ReplyDelete
 5. Мммм, вкусотии само показваш ... Нефотогеничната, пу си за мен!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...