27 August 2013
Панирани цветове от тиквички - Fried zucchini flowers
Отново готви майка ми. Видяла рецептата из турски кулинарни предавания. Освен, че цветовете от тиквички могат да бъдат приготвени панирани(както в случая) могат да бъдат и пълнени с ориз, могат да бъдат приготвени и на салатка( леко запържени и поднесени с цедено кисело мляко), могат да бъдат сготвени на яхния ... има доста идеи за приготвянето им. Да се чуди човек как сме разнообразявали досега лятното си меню без да сме приготвяли рецепти с цветовете на тиквичките ;) Не съм виждала да се продават из зеленчуковите пазари, ние си ги намерихме от градината на баба, която ми разреши да си откъсна колкото искам, защото по нейни думи тази година нямало тиквички:)
Не разбирам от ботаника, но тук пише, че за да са разтворени цветята трябва да се събират сутрин рано и за да останат разтворени се съхраняват в хладилник до приготвянето им. Моите бяха събрани привечер и са си затворени:) Избират се цветя "мъжки", без "тиквичка" отвътре изчистват се от насекоми и буболечки. Приготвянето от там на сетне е по ваше решение и вкус:)
Панирани цветове от тиквички
6 цветчета
1 яйце
2 с.л брашно
сол
мазнина за пържене
Цветчетат се изчистват добре, измиват се и се подсушават. Приготвя се каша от яйцето, брашното и солта. Потапят се цветчетата в сместа. Пържат се в добре загрята мазнина до готовност.
Ако намерите цветове от тиква / тиквички не ги подминавайте :)
Много интересно, отдавна са ми в списъка цветовете от тиква, жалко че трудно се намират тук.. Изглеждат страхотно!:)
ReplyDeleteБлагодаря!:) Заслужава си да се пробват:)
DeleteА тази година имахме толкова от тях и така и не намерих време! КАзваш заслужават си?
ReplyDeleteПрекрасни снимки!
Най-малкото хващат окото на гостите:))
Delete