12 August 2013

Сок от босилек - Sweet Basil Syrup

Ако ви попадне стабилно количество босилек за какво бихте го използвали - песто, салатка капрезе, доматен сос с песто (за паста), евентуално като подправка за някое ястие, по-смелите биха го ползвали за ягодов сладолед с босилек например. И на мен ми попадна наскоро 1 връзка босилек - червен на цвят. Знаех за същестуването на червения босилек, но не бях го виждала по нашите ширини. В интерес на истината тази връзка червен босилек ми попадна няколко дена след като бях разбрала, че в Турция от червения босилек (известен там като билка Рейхан) се приготвя сироп (шербет şerbet )  и ако не знаех, че може да се използва за приготвянето на шербет, щях да го подмина...

sweet basil
червен босилек
Сиропът или сокът от босилек е интересна напитка. Ако принципно ви допада ароматът на босилек ще хареса и напитката. При всички случаи напитката си заслужава и е лесна за приготвяне - успешно замества безалкохолни и разни студени "чайове".

Сок от босилек
за 4-5 чаши готов сок

1 връзка червен босилек
6 водни чаши вода
6 с.л. захар
1/2 кафена лъжичка лимон тозу

Босилекът се изчиства - отстраняват се изгнилите листа (ако има такива), както и изсъхналите такива. Измива се. Аз не съм отстранявала стъблата - ползвах ги.
sweet basil syrup

Сок от босилек
Водата се поставя в подходящ съд(аз ползвах тенджера) и се нагрява докато заври. След завиране се отстранява от огъня и към водата се добавят стръковете босилек и захарта. Добавя се и 1/2 кафена лъжичка лимон тозу и в момента в който добавите лимонената киселина водата ще се оцвети в розово. Ако цвета не ви допадне или ви се стори по-светъл може да добавите още малко лимонена киселина. На мен ми беше достатъчно 1/2 кафена лъжичка (не пълна) лимонена киселина. Ако добавите повече лимон тозу - вкусът на сокът може да се промени:) Разбърквайте с дървена лъжичка и оставете за около 1 час сместа да се охлади. Прецежда се сокът и се съхранява в стъклена бутилка в хладилник. Рецептата е взаимствена от тук.



4 comments:

  1. Много интересно. Миналата година си бях засяла такъв босилек, но поради по-слабия му аромат го пренебрегнах тази :)
    Страхотни снимки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Червеният босилек си заслужава, дори само заради цвета :)

      Delete
  2. Това го чувам за пръв път ( за цветния босилек говоря), но снимките ти пленяват! Няма начин да не опитам!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пробвай Мъхче. Нещо различно е, но си заслужава!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...