04 August 2017

Aмерикански палачинки с кокосово брашно - Coconut Flour Pancakes


Aмерикански палео палачинки с кокосово брашно
Aмерикански палео палачинки с кокосово брашно

Попадала съм на различни рецепти с използване на кокосово брашно, даже имам и публикувана тук в блога палачинки с кокосово брашно, изключително успешна. Кокосовото брашно се използва като алтернатива на пшенично брашно, като често различни глутенови рецепти се адаптират в безглутенов вариант използвайки кокосово брашно. Кокосовото брашно понякога успешно замества нормалното брашно, но е добре да се знае, че заместването не е никога 1:1. Кокосовото брашно абсорбира много повече течност от пшенично брашно и обикновено е необходимо да използвате кокосово брашно до 25-30% от посоченото количество пшенично брашно. Ако рецептата изисква 1 ч.ч. брашно, то често 1/4 - 1/3 ч.ч. кокосово брашно е достатъчно. Не всяка рецепта може да се адаптира, за използване на кокосово брашно, но някои могат. Днес това са тези страхотни кокосови палачинки, но от онези не особено тънки, които американците наричат pancakes. Един съвет : за да не се разпадат палачинките в които вместо пшенично брашно, използвате кокосово брашно, печете ги на бавен огън. Рецептата е оттук. Много са вкусни!

Aмерикански палео палачинки с кокосово брашно
за 6 палачинки

2 яйца
1/2 ч ч мляко, аз използвах бадемово
ванилия по желание (ползвах семена)
1/4 чаша кокосово брашно (30 гр.)
1/2 ч лъжичка сода за хляб
щипка сол
кокосово масло за тигана ако ви е нужно

Разбиват се яйцата до удвояване на обема им, около 2 минути, добавя се млякото и ванилия (ако ползвате).
В друга купа се смесват кокосовото брашно, сода за хляб и сол. Яйчената смес и брашното се смесват, не мисля че има политическо значение дали мократа смес се добавя към сухата или обратно:) Сместа става относително плътна, малко по-гъста от кексово тесто или стандартно палачинково.
палачинки с кокосово брашно
палачинки с кокосово брашно

Ако тиганът не е с незалепващо покритие, е добре да се намаже с масло, кокосовото масло върши добра работа :)
В добре нагрят тиган на слаб котлон се изсипва част от сместа, разстила се в диаметър 10-12 см и дебелина около 7-8 мм и се запича до готовност на всяка от страните на палачинката, да речем около 3 минути на страна. Ако имате по-голям тиган може да изпечете и повече мини палачинки и ще станат по-бързо.

палачинки с кокосово брашно
палачинки с кокосово брашно

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...