26 June 2011
Mucver или Мъфини от тиквички
Днес експериментирах в кухнята. Отдавна ми се искаше да приготвя нещо с тиквички, но да не са пържени или печени. Исках нещо необикновенно. Опитах mucver първо в Турция, след това си го приготвих вкъщи. Получи се много свежо и вкусно ястие, но днес нямах желание да пържа. Всъщност не обичам да пържа и избягвам пърженето до колкото мога :) Все пак идеята за mucver не ме оставяше и реших да ги приготвя в нестандартна форма.
Mucver е ястие характерно за Турция. Наподобява нашенските пържени кюфтета от тиквички. Решиих да ги опека във форма за мъфини. Получиха се много вкусни и пухкави. Особено след като ги оставих да се охладят напълно. За 18 мъфина са необходими :
2 средно големи тиквички(около 500-600 гр)
2 яйца
2-3 стръка зелен лук
1/2 връзка копър
1 и 1/2 ч.ч брашно
1 ч.л сода угасена в оцет
сол и черен пипер
олио и галета за поръсване на формите за мъфини
2. Формите за мъфини се намазняват и се поръсват с галета. Фурната се включва на 200 градуса.
3. Тиквичките се изтискват и се смесват с яйцата, нарязания лук, копър, подправки и брашно и содата. Ако сместа ви се стори рядка можете да добавите още брашно.
4. Формите за мъфини се пълнят. Аз поръсих и с челебитка защото обичам :) Пекат се докато получат кафеникав тен :) При мен бяха нужни около 60 минути.
Ето и разрез след охлаждане:
След като се охладят са по-вкусни. Да ви е сладко.
Labels:
закуски,
мъфини и кексчета,
соленки,
турска кухня
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Звучи чудесно и изглежда много апетитно!
ReplyDeleteБлагодаря Илиана :) Наистина са много вкусни. Хапнах си стабилно:)
ReplyDeleteПркрасно изглеждат!Сигурна съм, че са много вкусни и ще изпробвам рецептата в най-скоро време. А, как се нарича подправката с която са поръсени мъфините? Мисля ,че е разпространена в Турция,защото там съм виждала такава,но не зная как да я потърся на пазара.
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeleteБлагодаря, подправката е челебитка. Продава се и в България.