03 April 2012

Лесна, плетена жилетка на една кука - easy knitted shrug

Как сте с математиката? Не, моля, не затваряйте страницата :) не сте се объркали ще ви говоря за приложението на точната наука в математиката :) За това как от два шестоъгълника(правилни, правилни :) ) може да се конструира жилетка ще ви пиша по-късно, а сега малко интро :)))
Дълго време се чудех дали е нужно точно сега в началото на пролетта да публикувам описание за тази жилетка или да изчакам есента. Въпреки, че не е нещо впечетляващо, на мен си ми харесваше :) и след една среща в парка получих много добри отзиви за изпълнението й, и реших, че трябва да я документирам. Всъщност добре, че беше срещата за да имам и снимки и да ви покажа жилетката в цял ръст :) Похвалите за снимките отнасяйте към Биг Пуфана , критиката към мен :) Жилетка, болеро или наметало - не мога да дам точно описание на крайният продукт, за да съм по-ясна и кратка ще ползвам всичко :) Малко статистическа информация :) За направата на жилетката ми бяха необходими 600 грама дебела прежда - по 300 грама за всяка половинка. Преждата е Браво с аромат на ванилия и за да се плете с нея са необходими куки с размер 6 или 7, моята кука беше номер 7. Моделът е много лесен, плете се изключително бързо. може да си имате жилетчица за 2-3 филма време. Сериозно:)
Моделът е оттук. Ако някой има нужда от допълнително разяснение ще отговоря :)
1 ред. 4 бримки се затварят в кръг. Изплитат се 3 синджира и 2 стълбчета с  висок пълнеж, 2 синджира, 3 стълбчета с  висок пълнеж, 2 синджира, 3 стълбчета с висок пълнеж и т.н. затваряте кръга. До края на реда трябва да имате 6 х 3 високи пълнежа и 6 х 2 синджира.
2 ред . Обръщате плетката. * В двата синджира от предходният ред изплитате 3 синджира (замества 1 стълбче с висок пълнеж)  изплитате още 2 стълбчета с висок пълнеж, 2 синджира и 3 стълбчета с вп отново в същите 2 синджира от предходния ред. 2 синджира * - повтаря се до края на ред.
3 ред Обръщате плетката. *  В двата синджира от предходният ред изплитате 3 синджира (замества 1 стълбче с висок пълнеж)  изплитате още 2 стълбчета с висок пълнеж, 2 синджира. В следващите два синджира от предходния ред изплитате  3 стълбчета с вп  2 синджира и отново в същите два синджира от предходния ред изплитате още 3 стълбчета с висок пълнеж* - повтаря се до края на ред.


Започва да се образува шестоъгълник, който при прегъване се оформя като буквата L. Това е единия ръкав на наметалото. При мен бяха нужни общо 13 реда. Можете да увеличите или намалите борят редове според вашите размери или според дължината която желаете да постигнете :)
отзад изглежда така:


Към болерото оплетох и цвете-брошка в различни цветове, за да ги сменям:) Схемата е оттук

Получи се меко наметало много подходящо за този сезон както и за есента. Да не забравяме, че в месеците в които има буквата "Р" без абичка не трябва да излизаме навън :)

10 comments:

 1. Много е забавно това болеро с тази скрита математика:))че и красиво...мерси, че сподели!

  ReplyDelete
 2. Лесна казваш!!! Не е възможно! Много е добра, но само оттук ще и се порадвам;)Поздравления за изпълнението!

  ReplyDelete
 3. Чудна Ванилена красота! Зариби ме и мен с нея. И с фотото си ... Ще се плете и ... снима.

  ReplyDelete
 4. vim dar uma olhada no deu blog.godtei muito,já estou te seguindo.aguardo sua visita.bjos;;

  ReplyDelete
 5. Щом е на една кука не ми изглежда толкова лесна, но ще се пробвам. Обичам предизвикателствата.

  ReplyDelete
 6. Много впечатляваща си е даже! За съжаление на мен тази математика на една кука ми звучи като китайската азбука, но това не ми пречи да се възхищавам на красотата, която си изплела :) Сърдечни поздрави!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не е толкова трудно, наистина :)) Благодаря, че се отби Габи!

   Delete
 7. Много ми хареса жилетката, веднага ще купя прежда и го почвам. Как попаднах на блога - не знам, благодаря за модела :-)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...