02 August 2012
Дип с патладжани - eggplant dip
Дип, пастет, сос, топеница или разядка... Различни начини да се обозначи нещо вкусно и кремообразно:) За да съм в крак с последните тенденции кръщавам днешната разядка дип с патладжани. Много лесен дип подходящ за летния сезон, свеж и много вкусен.
Вероятно не откривам топлата вода, но истината е, че сама комбинирах продуктите инцидентно и споделям с вас резултата.
Дип с патладжани
продукти за 1-2 порции
1 среден патладжан (около 200 грама)
1 кутия сирене филаделфия (175 грама)
2-3 с.л. кисело мляко
копър на вкус
сол, олио, чесън - на вкус
Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета. Ако патладжана е лилав на цвят се посолява и се оставя известно време в подсолена вода за да се премахне горчивия вкус, моят беше албинос и прескочих посоляването - не са горчиви тези сортове. Леко посолих и ползвах зехтин на вкус. Пекох кубчетата в предварително загрята фурна на около 200 градуса. Ползвах плик за печене.
Пликът е удобен в този случай защото се пекат и се задушават - омекват много приятно и се удобни като консистенция за ползването в разядката. Ако нямате плик не се притеснявайте, също ще омекнат достатъчно и ще се получи много вкусен дип. След като са готови кубчетата (при мен бяха нужни 40-50 минути /аз пекох по-голямо количество/) се остават да се охладят напълно, ако е възможно една вечер. След охлаждане се пасират заедно със сиренето, копъра и чесън на вкус. Ако ползвате олио или зехтин при печене не е нужно да слагате някаква мазнина при пасирането на сместа. Аз ползвах зехтин при печене и след това не съм ползвала.
Добавих и няколко лъжици кисело мляко, но ви уверявам, че и без киселото мляко е също толкова вкусно :)
Да ви е сладко :)
Labels:
Сосове и дипове
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Охо, вкусотийка! Ето такива разядки много уважаваме:)
ReplyDeleteКеф, това е като за мен!
ReplyDeleteПриказка просто, страхотен е! Поздрави! :)
ReplyDeleteЧудесна идея!
ReplyDeleteМащерке, страхотно попадение!
ReplyDeleteА снимките са така изкушаващи.....
Благодаря, че се отбихте тук!
ReplyDelete