24 August 2012

Кюфтета от червена леща и булгур - Red lentil balls

Вкусно, леки, ароматни кюфтенца от червена леща и булгур. Могат да бъдат консумирани като основно, предястие или като мезе. :)

Кюфтета от червена леща и булгур 

За около 30 кюфтета: 

1 ч.ч червена леща
1 ч.ч салатен булгур (дребен булгур)
2.5 ч.ч вода
сол на вкус
1 глава червен лук
2 с.л доматено пюре
1 с.л пюре (салча) от червен пипер
2-3 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз

Лещата почистена, измита се залива с водата(2.5 ч.ч вода + сол) и се оставя да ври. Червената леща много бързо увира. Става на пюре. След като стане на каша се дърпа от огъня и се добавя булгура. Тенджерата се затваря добре с капака и се оставя да си почине т.е. булгура да набъбне :) стои така 1 час.
През това време се приготвя следната смес:
В 2-3 с.л олио или зехтин се запържва 1 средна глава лук (аз ползвах червен), след като се запържи добре се добавят по рецепта 2 с.л доматено пюре и 1 с.л. пюре от червен пипер т.нар салча, но аз нямам пюре от пипер или от домат и добавих 3 с.л. лютеница общо и червен пипер на прах ( за цвят общо взето :) ). Тази смес се излива върху сместа, която е престояла около 1 час. Всичко се разбърква и се оставя да се охлади напълно. Аз оставих в хладилник за 1 нощ. След охлаждане преди сервиране към сместа се добавя магданоз на вкус и зелен лук - 2-3 стръка. Аз лука го пропуснах. Оформят се кюфтета и се поднасят с нарязан лимон.
Много ги обичам тези кюфтенца :)) и да си призная много често ги хапвам без да ги оформя като кюфтенца :) Да ви е сладко и дано да ви харесат :)

6 comments:

  1. Интересно, но у дома май само аз ще си ги хапвам:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Месоядни ли сте :-) Може като предястие, мезе :)) вкусни са не ги подценявай :)))

      Delete
  2. Много ми хареса рецептата, ще ги пробвам!

    ReplyDelete
  3. Мащерке, у дома пък поне от възрастната половина, тези кюфтенца много се тачат. И на гости съм ги предлагала, ометоха ги за време;)
    Чудесна фотосесия си им спретнала;)
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че имат фенове. Обожавам ги и винаги ги приготвям с нетърпение :)
      За снимките - не ми харесват, но просто бях обещала да споделя рецептата и малко бързах да снимам и за това са малко кофти :)
      Следващият път ще са по-хубави :))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...