21 September 2012

Няколко нюанса на червеното - доматена супа - roasted tomato soup


Свикнахте ли със студа? Аз не мога! Готови ли сте да посрещнете есента? Аз съм готова при условие, че има дъъъълго сиромашко лято в най-скоро време:) Знам, знам това условие влиза в категория, "мечти по никое време", но аз не спирам да мечтая:)
Тези дни е доста хладно, стана изведнъж, неочаквано за мен, но добре прогнозирано от синоптиците. Миналата неделя се събудих от ромоленето на дъжда по перваза, леко разочарована защото бях планувала разходка и след това хапване някъде... Е, това разочарование секна като усетих аромата на зеленчуците, които се пекат у дома :) Реших да приготвя доматена супа, просто защото имах налични като продукти - домат и лук: :)

Доматена супа
за 2 порции

500 грама домат
1 глава лук(червен)
сол, зехтин, подправки по избор(чубрица, мащерка, босилек)
400 мл вода

В тава постлана с хартия за печене се поставят нарязаните на кръгчета домат и лук. Посолява се пожелание и се ползват подправки по избор аз обикновенна ползвам само една - чубрица или суха мащерка, или босилек. По желание поръсвате с мазнина. Много подходящ е зехтинът.
Печете зеленчуците за 20-30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Когато зеленчуците се опекат се прехвърлят в тенджера, заливат се с 400 мл топла вода, добавя  се кафена лъжичка захар и се оставя на огън да покъкрят няколко минути. 3-4 минути са достатъчни за супата да поври, след това се пасира. Поднася се с брускети и сирене :) По тази начин приготвяна супата е по-различна на вкус от доматена супа приготвена само с варене на зеленчуците. Вкусът е много наситен, а ароматът - неустоим.

16 comments:

  1. Аз определено харесвам студеното време!
    А, що се отнася до циганското лято, от другата седмица го дават до 30 градуса, така че ще те зарадва временцето:)
    Супичката е много вкусна и определено любима!
    Поздрави:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Позна, вече е топло, но мисля, че супата ще е актуална следващите седмици:)

      Delete
  2. Голяма топлота лъха от снимките ти! Прекрасни са!Доматената супичка ми е една от любимите! Намирам твоя вариант за много интересен , .... с предварително печене във фурната! Непеменно ще опитам и аз! Щастлив петък и прекрасни почивни дни! Прегръкди!

    ReplyDelete
  3. Страхотна идея! От снимките лъха топлина, уют и много красота! Прекрасен ден! :)

    ReplyDelete
  4. Предполагам че чудесно ухае :)

    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  5. Мащерке,
    обичам студеното време, но това тия дни беше малко с гръм и трясък и не ми хареса.
    За разлика от супата ти, която ще опитам!
    Хубава вечерЯ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Всъщност не, че не обичам студеното време:) Просто бях "неподготвена" :) Благодаря, дано да ти хареса

      Delete
  6. Excellent recipe. Simple and delicious recipes.

    ReplyDelete
  7. Yazını ve tarifi okuyabilmeyi çok isterdim ama görüntü nefissss..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    ReplyDelete
  8. nefıs olmuş benım ıcınde domates corbasının olmazsa olmazı kekık ve sarımsak tabıkı ellerınıze sağlık harıka gorunuyor

    ReplyDelete
  9. обожавам доматена супа и идеята да ги опека преди да ги ям е отлична. Това и ще направя днес:) Весела седмица!

    ReplyDelete
  10. Весела Коледа, Мащерке!
    Всичко най-хубаво желая и главно много здраве!

    ReplyDelete
  11. Nefisss görünüyor.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...