24 June 2013

Череши, череши...Cherry, cherry...

Череши, ягоди, вишни, кайсии и както се пее в една песен "Нека да е лято, милиони дни..."
Обожавам да си ги хапвам свежи и добре охладени, но понякога ако съм се надценила и съм купила количества, които не мога да употребя в свеж вид се налага да оползотворя плодовете по някакъв начин. Ако си мислите, че ще пиша рецепта за усукани пайове и мъфини в грешка сте. Просто не ми се прекарва  време в суетене около фурната :) и предпочитам нещо набързо и лесно. Комбинацията череши и шоколад как звучи? Ми банална, клиширана, но за сметка на това с гарантиран успех (е... почти...). ;)
  
Предлагам на вашето внимание шоколадово-черешови бонбони или череши с шоколадова обвивка.

Продукти 

Череши - по едри по възможност с дръжки
Хубав черен шоколад (Гайо или друг по избор).
Хубав бял шоколад (ползвах кувертюр)
Кокосови стърготини (моите бяха карамелизирани)

Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълновата на максимална мощност като през 10 секунди се разбърква за да не загори. Аз добавих и малко кокосово масло към черният шоколад и мисля, че стана по-гладък. Измитите череши потапяме в шоколада и оставаме върху хартия за печене за да се охладят. Искам да отбележа, че имах проблеми с белият шоколад защото се получи доста гъст при разтопяване и не полепваше добре по черешите и за това се наложи да го замаскирам с кокосвои стърготини ;) не, че бях го планувала, но се получи добре и ми хареса като комбинация :) Не давам конкретни пропорции, но за около 20 череши - около 50 грама черен и 50 грама бял шоколад. След като се охладят се поставят в хладилник. Получиха се много вкусни!

Само ако черпите приятели напомнете им, че костилките не са изкарани от черешите ;) Докато се охлаждат бонбоните аз приготвих какаов чай с идеята да го охладя разбира се. Бях видяла в сайта на Гайо, че го предлагат с портокал и лед и реших да експериментирам:


Студен какаов чай с череши
за 2 порции
500 мл вода
5-6 грама какаов чай

След като приготвих чая според указанията на опаковката (в 500 мл. гореща вода се запарват 5-6 грама какаов чай за 3-5 минути) го оставих да се охлади и след това прибрах в хладилник. Предварително бях приготвила кубчета лед с череши в тях: във форма за лед сложих изчистени от костилката череши, допълних формите с вода и замразих във фризера. При сервиране на напитката ползвах тези черешови ледчета добавяйки и пресни череши. Аз не подслаждам напитката, но ако искате може да ползвате подсладител по желание.

2 comments:

  1. Черешите са ми любим плод, а тези, които показваш са си неустоимо изкушение! Предавам се на вкуса!

    ReplyDelete
  2. Ех, череши, череши...любими, мога само с тях да се нахраня. :) Предложенията са страхотни, снимките - невероятни, какво му трябва на човек. Един килограм череши и е щастлив! Усмивки и прекрасна вечер! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...