25 July 2013

Постна мусака с бамя - Okra Moussaka

Въпреки, че и аз съм приготвяла тази мусака с бамя, днес готви мама. :) Днешната рецепта е в нейно изпълнение, разбира се по мое желание. Обожавам бамя! Всъщност предполагам всеки обожава ястията приготвени от баби и майки. И аз не съм изключение :) Рецептата е на майка ми и е от турската кухня. Публикувам с нейно разрешение ;) и аранжировката е нейна :)


Постна мусака с бамя
за 4-5 порции 

за мусаката

800 грама бамя
1 глава лук,
2-3 скилидки чесън
1 морков
3 пиперки - зелени
2 средни домата
сол, червен пипер

за заливката
500 мл прясно мляко
2 с.л брашно с връх
2 яйца
масло, сол, черен пипер
галета за поръсване


Бамята се изчиства. За да няма слуз при готвене е добре дръжката на бамята да не се реже, а да се отстрани кората на дръжката с нож. Тук е показано нагледно как се чисти бамя. Бамята се измива внимателно.
В голяма тенджера се слага вода. Докато водата заври, останалите продукти за мусаката могат да се подготвят-измиват, изчистват и нарязват подходящо. След като водата заври се добавя малко сол и бамята се бланшира за около 5 минути и се отцежда. Докато бамята се бланшира можем да сотираме (пържим) останалите зеленчуци - лука и чесъна се запържват с мазнина по желание, добавят се морковите и пипера. Продуктите ще имат последваща обработка и не се притеснявайте, че ще останат сурови. Зеленчуковата смес се размесва с бамята, добавят се доматите - настъргани или нарязани на кубчета, посолява се по желание, добавя се и червен пипер на вкус. Сместа се изсипва в тава и се поставя във фурната. Понеже майка ползва огнеупорна стъклена тава - фурната се включи след поставяне на тавата във фурната. Печете около 30-40 минути на 200 градуса. Печете до готовност, докато бамята омекне (зависи от фурна, от тава и т.н). През това време се приготвя заливката - всички продукти се разбиват с миксер и се варят до сгъстяване. Ако желаете можете да направите бешамел следвайки стандартните стъпки - пържене на масло и брашно, добавяне на мляко и т.н, но майка ми избегна тази процедура и "свари" заливката докато се сгъсти. След като бамята омекне, достатъчно, мусаката се залива със заливката, можете да поръсите и с  галета. Майка украси с парчета домат и люти чушки. Допича се мусаката до готовност на заливката - около 15-20 минути още.
За мен мусаката с бамя е най-вкусна охладена. Ще се радвам да споделите, ако опитате тази рецепта :) Очаквайте и други "гостувания" на майка ми. :)


6 comments:

  1. Обичам бамя ... но тук където съм , този зеленчук като че ли не съществува :( Липсва ми !
    Мусаката на мама е чудесна ! Ще очаквам и още мамени гозби :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за включването:) Много вкусна беше, препоръчвам.

      Delete
  2. Изглежда разкошно!

    ReplyDelete
  3. Бамята ще пропусна, но иначе изглежда мнооого добре.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...