25 November 2013
Турски десерт с дюли - poached quince turkish style
Печени дюли по турски |
Доста правен е този десерт в Турция, но разбрах, че на доста места използват червена боя за оцветяване на дюлите, вероятно и за да ускорят времето за приготвянето на дюлите, с дълго варене/печене на ниски температури, танинът в дюлите бавно и прекрасно ги превръща в червени бижута... Намерете дюли и опитайте....
Турски десерт с дюли
За 2 порции
2 средни дюли (по около 300 грама)
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши вода
няколко пъпки карамфил
за сервиране
маскарпоне (сметана)
шам-фъстък
... и 4 часа свободно време:)
Печени дюли |
Изберете си тенджера такава, че дюлите, нарязани на половинки, да покрият само дъното й.
Сложете водата и захарта и оставете на средно силен котлон докато се разтвори захарта. През това време измийте дюлите, обелете ги, нарежете ги на половинки и отстранете семките и твърдата вътрешна част. Семките не ги изхвърляйте в края на публикацията има описание и за тях...:). След като захарта се стопи добавете дюлите към захарния сироп, добавете и карамфила, намалете котлона на възможно най-ниска степен (от 4 степени аз ползвах 1) и оставете дюлите да се "готвят", т.е дюлите ще си почиват на топло, ако мога така да се изразя. Водата не трябва да ври в пълния смисъл на думата, да с течение на времето водата ще намалява и ще започнат да се образуват мехури (като при варене), но това да не ви притеснява... Ако водата намалява с времето не я допълвайте, просто обръщайте внимателно дюлите така, че всяка една страна да престоява известно време във водата. След 1 час дюлите ще са все още жълтеникави, ще започнат да порозовяват около втория час на тяхното готвене.... Този цвят моите дюли придобиха след 3.5 часа на слаб огън... Колкото по-дълго и на по-ниска температура ги готвите, толкова по-наситено червени ще станат... Тук можете да видите процеса в снимки:
Промяна на цвета на дюлите... |
Edit: Еос сподели, че е приготвила дюлите в уред за бавно готвене. Получили са се.
Сервирайте с маскарпоне или сметана, посипете с ядки и ползвайте соса, който остава от варене на дюлите. Сосът след като се охлади се желира...:)
Десерт от дюли |
Семките, ако не сте ги изхвърлили ги сложете с порцеланов съд или купичка и покрийте с вода (малко за да ги покрие)... Водата след време ще се желира. След като семките престоят няколко часа, нанесете гела, който се е образувал на лицето и шията, изчакайте 20 минути и отмийте с хладка вода... има стягащ ефект, а и казват, че действа срещу петна и облекчава акне. Гелът може да се използва и за фиксиране на коса;)
Желе от семките на дюля |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Фантастични! В неделя ще направя... ако не съм изпила дюлите на сок :) ще си купя други :)
ReplyDeleteБлагодаря!
Дано да ти хареса! :)
Delete