24 November 2014

Печен карфиол с пармезан - Parmesan roasted cauliflower

печен карфиол с пармезан
печен карфиол с пармезан

бял карфиол
Бял карфиол

След дълго търсене на лилав карфиол и с помощта на приятел, лилавият карфиол беше намерен :) Не, че е нещо особено, а за мен не се различава съществено на вкус от белият му роднина, но пусто любопитство да го пробвам...

лилав карфиол
Лилав карфиол

Лилавият карфиол беше доста малък на размер и се наложи да го комбинирам с бял такъв в една семпла, но много вкусна комбинация с пармезан. Идеи в интернет - доста. Можете да видите това предложение, например.

Печен карфиол с пармезан
за 2 пориции или 4 гарнитури

1 средна глава карфиол (около 1 кг)
2 с.л мазнина по ваше желание
сол и  черен пипер на вкус / и цвят ;) /
150 грама пармезан (или кашкавал и подобни сирена по ваш избор)

Фурната се нагрява на 180 градуса.
Карфиолът се накъсва на розички, измива се добре и се оставя да се отцеди.

Слага се в тавата (може и покрита с хартия за печене). Поръсва се с мазнината, сол и черен пипер. Слага се да се пече. Карфиолът се пече около 40-45 минути като през 15 минути може да се обръщат розите за да се опекат добре от всички страни. Докато карфиолът се пече се настъргва пармезана (освен ако не сте си го купили настърган). Лилавият карфиол беше готов преди белият и за това го отстраних по-рано и обработвах с пармезана разделно. 5 минути преди края на печенето се поръсва с пармезан и се допича до получаването на хрупкава коричка :) Толкова. Мек и вкусен отвътре, покрит с хрупкава пармезанова коричка карфиол!

печен карфиол с пармезан
печен карфиол с пармезан

печен карфиол с пармезан
печен карфиол  бял и лилав с пармезан

печен карфиол с пармезан
печен карфиол с пармезан




4 comments:

  1. снимките са жестоки :) аз го пека със заатар :) или с къри... много вкусно, ще опитам и с пармезан!

    ReplyDelete
  2. мм, много вкусно изглежда. Непременно ще пробвам ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...