10 November 2014
Таханов хляб - Sesame Tahini Bread
сандвич с таханов хляб и авокадо |
Хляб от сусамов тахан. Без брашно. Наистина е без брашно :) Лесен и бърз хляб, макар и малко нестандартен :)
Става си доста приличен хляб и на вкус, и на вид. Напоследък правя опити за заместване на хляба (не, че го ям много де) с алтернативи и този хляб е едно от най-добрите попадения!
Хлябът би могъл да се направи и във версия без яйца, но за нея следващите пъти ще пиша:)
Рецептата е адаптирана оттук.
Рецептата е адаптирана оттук.
Хляб от сусамов тахан
12 парчета
320 грама сусамов тахан *
4 яйца (големи)
1 ч.л. сода бикарбонат (лимонов сок за угасяване)
100 мл вода (при нужда повече или по-малко)
Сол и подправки (по желание)
Формата, която аз ползвах беше с размери 20 см х 12 см х 8 см.
Фурната се загрява на 180°C.
* можете да ползвате всякакъв тахан - лешников, бадемов, слънчогледов, хлябът се получи чудесен и с фъстъчено масло..
Таханът се смесва с яйцата - сместа се разбива с миксер. Добавя се содата "угасена" в лимонов сок. При нужда се слага 1 кафена чашка вода - около 100 мл, като е добре водата да се добавя на порции, да се разбърква сместа и ако прецените да добавите още малко вода. Сместа се получава като кексова, не трябва да е много гъста (бъркалките на миксера не трябва да се затрудняват например при разбиване). Можете да добавите сол или подправки по ваше желание. Аз не съм добавяла нищо. Формата за хляб с посочените от мен размери се запълва до 3/4 от обема й. Можете да опечете хлебчетата и във форма за мъфини.
Пече се до готовност при мен отне около 35 минути.
Ползвам хляба за закуска - нарязвам на около 12 филийки, правя сандвичи ( в случая смес от намачкано авокадо).
Хлябът е без брашно, но е малко калоричен, малко информация (за 1 филийка):) :
Edit: Хлябът се получи чудесен и с фъстъчено масло. Ако обичате фъстъчено масло и вкусът и миризмата на фъстъци ви замайват главата от удоволствие, можете да пробвате фъстъчения хляб.
320 грама сусамов тахан *
4 яйца (големи)
1 ч.л. сода бикарбонат (лимонов сок за угасяване)
100 мл вода (при нужда повече или по-малко)
Сол и подправки (по желание)
Формата, която аз ползвах беше с размери 20 см х 12 см х 8 см.
Фурната се загрява на 180°C.
* можете да ползвате всякакъв тахан - лешников, бадемов, слънчогледов, хлябът се получи чудесен и с фъстъчено масло..
Таханът се смесва с яйцата - сместа се разбива с миксер. Добавя се содата "угасена" в лимонов сок. При нужда се слага 1 кафена чашка вода - около 100 мл, като е добре водата да се добавя на порции, да се разбърква сместа и ако прецените да добавите още малко вода. Сместа се получава като кексова, не трябва да е много гъста (бъркалките на миксера не трябва да се затрудняват например при разбиване). Можете да добавите сол или подправки по ваше желание. Аз не съм добавяла нищо. Формата за хляб с посочените от мен размери се запълва до 3/4 от обема й. Можете да опечете хлебчетата и във форма за мъфини.
Таханов хляб с намачкано авокадо |
Ползвам хляба за закуска - нарязвам на около 12 филийки, правя сандвичи ( в случая смес от намачкано авокадо).
Хлябът е без брашно, но е малко калоричен, малко информация (за 1 филийка):) :
Edit: Хлябът се получи чудесен и с фъстъчено масло. Ако обичате фъстъчено масло и вкусът и миризмата на фъстъци ви замайват главата от удоволствие, можете да пробвате фъстъчения хляб.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Браво! С
ReplyDeleteтрахотен хляб!
Благодаря за рецептата, хляба стана чудесен!
ReplyDeleteБлагодаря за обратната връзка :) Да ви е вкусен хляба :)
Delete