03 February 2015
Шоколадово брауни - Chocolate brownie
Шоколадово брауни |
Споменах за книгата.. ах да, от както авторът на този блог сподели, че пише книга нямах търпение да си я поръчам и да чета, и да поглъщам рецепти, и да се вдъхновявам за нови такива... но минаха 3 години :) и най-сетне миналото лято книгата беше факт и понеже не ми предстоеше да пътувам към южната ни съседка, си я поръчах от интернет.. и книгата пропътува разстоянието Истанбул - София през някой град в Германия, ей така за по-напряко:) До тук имаме книга, добре, но авторът твърди, че най-хубавото брауни става разбира се с хубав шоколад и той препоръчва не какъв да е, а този! Добре де, от всички препоръчани марки, този беше най-достъпен..... Може би се досещате, че такъв точно в България не открих, макар да бях срещала рецепти с този готварски шоколад. Няма и не намерих свързах се с всеки един магазин, който някога е предлагал шоколади на тази марка. Шоколад, подходящ за печене нямаше.
Искам да направя едно уточнение, че методът с дървена клечка, за тестване на кекс, тук не работи. Не се пробвайте :) браунито остава леко сочно и сбито, ако мога така да го обясня :)
Не се използват и набухватели, противопоказно е:))
Браунито е брауни и ако искате пухкав, сочен и топящ се в устата вкусен шоколадов кекс ето ви една идея :)
Ако ви е интересно как е възникнал този сладкиш във Wikipedia има инфо:)
Шоколадово брауни |
Класическо брауни
9 по-големи или 16 по-малки парчета
300 грама шоколад* (с минимум 70% какао)
150 грама масло (нарязано на кубчета)
3 яйца (големи)
1 ч.ч захар + 2 с.л захар (общо 225 грама)
2/3 ч.ч брашно (93 грама)
2 с.л какао (13 грама)
1/2 ч.л сол (4 грама)
*шоколад подходящ за готвене със 70% какао. Ако ще използвате шоколад с по-малко съдържание на какао, може би ще трябва да намалите захарта в рецептата.
Фурната се нагрява на 180 градуса.
Тава с размери 20 см х 20 см и висока поне 5 см се постила с хартия за печене.
Шоколадът заедно с маслото се разтопява на водна баня. След разтопяването се изчаква да се охлади до стайна температура, като се разбърква от време на време.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване за около 5-6 минути. Добавя се шоколадовата смес и се разбива с миксер за около половин минута на най-ниска скорост.
Към горната смес се добавят брашното, какаото и солта, предварително пресети и се разбъркват с миксер отново на най-ниска скорост за около 30 секунди или до пълно смесване на съставките. Сместа се изсипва в тавата разстила се равномерно и се заглажда добре. Ако имате регулируема решетка на фурната е добре да поставите решетката по средата на фурната и да печете браунито по средата на фурната.
Пече се за 25 минути. Тъй като аз използвах по-малка тава с диаметър 20 см, се наложи по-дълго време да пека. Пекох 35 минути.
След като е изпечено шоколадовото брауни се остава да се охлади в тавичката и след охлаждане (след около 1 час) е готов за консумация. Ако искате напълно охладено брауни, то трябва да изчакате над 2 часа, а най-добре цяла нощ:)
Внимание! Консумира се с мярка :)))
Шоколадово брауни |
Парче брауни |
Labels:
брауни,
десерти,
мъфини и кексчета,
сладкиш,
шоколад
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
О, това изглежда божествено... Струвало си е! :)
ReplyDeleteСтруваше си :) :)
Deleteами... изглежда и аз ще трябва да си поръчам да ми пратят от този шоколад :)
ReplyDelete:))) с всеки хубав и с над 70% шоколад ще стане :) просто ми се искаше да пробвам с този :)
Deleteтова лято в Италия се срещнах може би точно с този шоколад :) в шоколадово суфле в един страхотен ресторант в Тоскана... умеят ги италианците тези неща :)
DeleteОх, умеят го и още как:)
Delete