03 February 2015

Шоколадово брауни - Chocolate brownie

Шоколадово брауни
Шоколадово брауни
Не ми беше за пръв път, и последен няма да бъде, но това брауни се получи стра-а-ахотно-о-о!. И как няма да е? Най-подходящият шоколад долетя от Италия, рецептата е по книга, поръчана от Турция, но изпратена ми от Германия... не споменавам държавите за да се правя на интересна, а за да покажа, че понякога за да приготвиш някое дългомечтаноизкушение се налага да почакаш... и да се подготвиш предварително.. и да подготвиш цялото си съзнание за това, което предстои ... за хапване..

 
Споменах за книгата.. ах да, от както авторът на този блог сподели, че пише книга нямах търпение да си я поръчам и да чета, и да поглъщам рецепти, и да се вдъхновявам за нови такива... но минаха 3 години :) и най-сетне миналото лято книгата беше факт и понеже не ми предстоеше да пътувам към южната ни съседка, си я поръчах от интернет.. и книгата пропътува разстоянието Истанбул - София през някой град в Германия, ей така за по-напряко:) До тук имаме книга, добре, но авторът твърди, че най-хубавото брауни става разбира се с хубав шоколад и той препоръчва  не какъв да е, а този! Добре де, от всички препоръчани марки, този беше най-достъпен..... Може би се досещате, че такъв точно в България не открих, макар да бях срещала рецепти с този готварски шоколад. Няма и не намерих свързах се с всеки един магазин, който някога е предлагал шоколади на тази марка. Шоколад, подходящ за печене нямаше.

 Шоколадът беше намерен в Италия, пропътува като новогодишен подарък към мен :) Сещам се сега, че нямах и подходяща тава за печене, масово рецептите за брауни са адаптирани така, че се пекат в тави с размери 20 см х 20 см ( и не разбирам защо тавичката е толкова малка ;) ), и такава не открих тук, но си взех една кръгла с d=20 см, която ми свърши работа, макар че трябваше да увелича времето за печене предвид площта на тавата :) но за това малко по-късно.
Искам да направя едно уточнение, че методът с дървена клечка, за тестване на кекс, тук не работи. Не се пробвайте :) браунито остава леко сочно и сбито, ако мога така да го обясня :)
Не се използват и набухватели, противопоказно е:))
Браунито е брауни и ако искате пухкав, сочен и топящ се в устата вкусен шоколадов кекс ето ви една идея :)
Ако ви е интересно как е възникнал този сладкиш във Wikipedia има инфо:)
Шоколадово брауни
Шоколадово брауни


Класическо брауни
 9 по-големи или 16 по-малки парчета

300 грама шоколад* (с минимум 70% какао)
150 грама масло (нарязано на кубчета)
3 яйца (големи)
1 ч.ч захар + 2 с.л захар (общо 225 грама)
2/3 ч.ч брашно (93 грама)
2 с.л какао (13 грама)
1/2 ч.л сол (4 грама)

*шоколад подходящ за готвене със 70% какао. Ако ще използвате шоколад с по-малко съдържание на какао, може би ще трябва да намалите захарта в рецептата.

Фурната се нагрява на 180 градуса.
Тава с размери 20 см х 20 см и висока поне 5 см се постила с хартия за печене.
Шоколадът заедно с маслото се разтопява на водна баня. След разтопяването се изчаква да се охлади до стайна температура, като се разбърква от време на време.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване за около 5-6 минути. Добавя се шоколадовата смес и се разбива с миксер за около половин минута на най-ниска скорост.
Към горната смес се добавят брашното, какаото и солта, предварително пресети и се разбъркват с миксер отново на най-ниска скорост за около 30 секунди или до пълно смесване на съставките. Сместа се изсипва в тавата разстила се равномерно и се заглажда добре. Ако имате регулируема решетка на фурната е добре да поставите решетката по средата на фурната и да печете браунито по средата на фурната.
Пече се за 25 минути. Тъй като аз използвах по-малка тава с диаметър 20 см, се наложи по-дълго време да пека. Пекох 35 минути.
След като е изпечено шоколадовото брауни се остава да се охлади в тавичката и след охлаждане (след около 1 час) е готов за консумация. Ако искате напълно охладено брауни, то трябва да изчакате над 2 часа, а най-добре цяла нощ:)
Внимание! Консумира се с мярка :)))

Шоколадово брауни
Шоколадово брауни


Шоколадово брауни парче
Парче брауни



6 comments:

  1. О, това изглежда божествено... Струвало си е! :)

    ReplyDelete
  2. ами... изглежда и аз ще трябва да си поръчам да ми пратят от този шоколад :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) с всеки хубав и с над 70% шоколад ще стане :) просто ми се искаше да пробвам с този :)

      Delete
    2. това лято в Италия се срещнах може би точно с този шоколад :) в шоколадово суфле в един страхотен ресторант в Тоскана... умеят ги италианците тези неща :)

      Delete
    3. Ох, умеят го и още как:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...