08 March 2015
Хлебчета без брашно - Flourless Bread Rolls
Хлебчета без брашно |
Хлебчетата се приготвят с ХУСК (индийски живовляк) - фибри, които точно в тази рецепта играят ролята на слепващ материал. Хуск се намира в повечето магазини за здравословно хранене, срещала съм и в диетичните щандове на някои магазини. Основна съставка на питките е бадемово брашно. Аз си го купувам готово и по принцип е обезмаслено, което в случая е приемлив вариант за мен, но може да си приготвите бадемово брашно, ако имате хубав блендер и хубави бадеми, разбира се :) Рецептата е адаптирана от тук.
Хлебчета без брашно
за 6-8 хлебчета
сухи съставки:
150 грама бадемово брашно
30 грама хуск (около 5 с.л.)
1 ч.л. сода за хляб ()
1 ч.л сол (или на вкус)
мокри съставки:
2 с.л. ябълков оцет/лимонов сок за угасяването на содата
200 мл гореща вода
3 белтъка (от големи яйца )
1. Фурната се нагрява на 180 градуса.
2. В порцеланова купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре.
3. Към сухата смес се добавят белтъците (не е нужно да ги разбивате) и ябълковия оцет.
4. Към сместа се добавя и горещата вода и се разбърква докато започне да се образува тесто.
5. Тестото се получава лепкаво и "мокро" не се притеснявайте. Но тестото е подходящо да бъде оформено на топки.
6. Тестото се оформя на топки и топките се постявят в постлана с хартия за печене тава. При мен се получиха 8 хлебчета.
7. В част от тестото аз добавих пушен червен пипер за да ги опуша ;), а върху други питки поръсих с чубрица. Може да експериментирате.
8. Хлебчетата се пекат около 55 минути.
Питки без брашно |
Питките се надуват като балончета и са доста "въздушни" и еластични. Да ви е сладко:)
Питки без брашно |
Хлебчета без глутен |
Labels:
палео,
питки,
хляб без брашно
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Здрввейте, как може да се направи бадемово брашно с блендер?
ReplyDeleteМоже, но трябва да се внимава да не се получи тахан ;)
DeleteХлебчетата са божествени! Нямах в момента бадемово брашно и сложих сусамово! Пак си се надуха добре! Станаха ми любими!Благодаря за рецептата!
ReplyDeleteХлебчетата са божествени! Нямах в момента бадемово брашно и сложих сусамово! Пак си се надуха добре! Станаха ми любими!Благодаря за рецептата!
ReplyDeleteЗдравейте! Случайно попаднах на вашия блог и щом видях тези хлебчета, нямаше как да не ги опитам. Още на следващия ден ги приготвих със сусамово брашно, поради липса на бадемово, но сложих 15 гр. по-малко, което замених с подправки и мак. Получиха се прекрасни меки питки с хрупкава коричка! Огромно благодаря за споделената рецепта!
ReplyDeleteСупер! Благодаря, че споделихте с мен! Ще пробвам и със сусамово!
DeleteСтрахотни са!
ReplyDeleteНеможах да намеря бадемово брашно и ги направих с ленено брашно станаха супер!
Благодаря за рецептата!
И аз съм ги правила с ленено :) радвам се и благодаря за обратната връзка!
DeleteА с кокосово брашно дали ще станат
ReplyDeleteНе съм сигурна, може би около 40-50 грама кокосово брашно ще замести бадемовото брашно; Но за вкус ще има разлика!
Delete