03 May 2015

Италиански агрети - Italian Agretti


agretti
Агрети
Доста спонтанно и доста непланирано се оказах в Италия. Съдбата не си прави шеги и изпълнява желанията ни, за това, да, мечтайте, мечтите се сбъдват! :) И какво прави човек попаднал за пръв път в Италия? Яде паста и пица за закуска, обяд, вечеря? Яде джелато, сякаш никога не е виждал сладолед? Е, добре, признавам, със сладоледа им прекалявах, но пастата и пицата не са моят избор, или поне не толкова често, макар че сега ще видите спагети, но те са просто допълнение към темата ми:) Попадайки за пръв път в Италия и то не, като турист, след като мине еуфорията от кафето, сградите, морето и сладоледа, започваш да се оглеждаш за продукти по пазари и супермаркети, с които би готвил и би живял. Да оставим настрана прекрасните сирена, това което силно ме впечетли тук е богатият избор на зеленолистни, чиито имена не знам и не познавам, но постепенно ще прибавям към менюто си.
agretti
Агрети

Не съм срещала агрети в България, но тук са разпространени поне по това време на годината и ако ви попадне пробвайте го. Зеленчукът наподобява коса :) Вкусът е тревист, наподобява спанак, но носи цялата енергия на пролетта.
Една идея, ако ви попадне агрети:

Агрети с чесън и зехтин
за 1-2 порции

връзка агрети
2-3 скилидки чесън на вкус
зехтин или мазнина по желание
сока на 1/2 лимон

agretti
Агрети

Агретите се изчистват от корените си, изплакват се обилно с вода и агрети заедно с нарязан на филийки чесън се задушават с мазнина до готовностн 7-10 минути.Агретите са леко солени по принцип, но ако желаете може да добавите и сол. Това е:) Може да се консумират топли или студени по избор.

agretti
Задушени агрети с чесън и зехтин
Друг вариант на приготвянето: загрявате вода до кипване, потапяте агрети за 5-7 минути, отцеждате агретите и изплаквате със студена вода, подправяте със зехтин и лимонов сок на вкус.
Сигурно се досещате, че може да добавите агрети като гарнитура към меса или да консумирате
отделно, като предястие, или да пробвате да комбинирате агрети със спагети, така както направих и аз :)

agretti and spaghetti
агрети със спагети


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...