26 July 2016
Запеканка с тиквички на фурна - mücver - zucchini fritters
Запеканка от тиквички на фурна |
И понеже името е трудно смилаемо за езика на който пиша рецептата заглавието вече има вид на : ) :
Запеканка с тиквички на фурна/ Mücver на фурна
за тава 25см х 25см
3 средни по големина тиквички (около 600-650 грама)
3 яйца
100 грама българско сирене
100 грама кашкавал
2-3 стръка зелен лук
1 малка глава стар лук
2 скилидки чесън
копър окол 1/3 връзка (или на вкус)
прясно смлян черен пипер
сол
1/2 пакет бакпулвер (около 5 грама)
2 с.л брашно **
Сусам или нигела (челебитка) за поръсване
Настърганите тиквички се оставят с чаена лъжичка сол да пуснат водата си за около 30 минути. След това се отцеждат (изцеждат) от водата (аз обикновено го правя с ръце). Към отцедените вече тиквички добавям нарязаните на ситно лук, чесън, копър, сирене, кашкавал, яйца и подправки. Ако ще пържите сместа може да добавите брашно, но ако запичате сместа, мога да заявя, че брашно не ви е нужно. Аз обикновено оставям сместа да предстои около 15 минути за да се омесят вкусовете, като през това време загрявам фурната за печене (предварително нагрявам фурната ако ползвам тава различна от керамична или стъклена, а тях поставям в студена фурна). Ако се пържи сместа се пържи в много добре загрята мазнина, като се изсипва с лъжичка от сместа и се пържи до готовност и от двете страни. Аз обаче, обичам да пека (в тава с незалепващо покритие) сместта във фурна на 180 градуса до готовност или до получаване на златист загар около 35 минути.
Подходжа си добре с кисело мляко : )
Запеканка от тиквички на фурна |
Labels:
палео,
тиквички,
турска кухня,
ястия без месо
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment