20 March 2016

Венеция - Venice


Венеция
Венеция

Били ли сте във Венеция? Чели ли сте нещо за Венеция? Предполагам всеки от нас има приятели, които са били във Венеция  споделя ли са снимки, тагове, публикации, видео и любов от Венеция и обикновено Венеция се свежда до: Венеция е романтика, любов, едно от топ 5(10, 20 сложете някакво число) места, които непременно трябва да видите, да снимате, да почувствате и т.н доста скучни и нерелевантни определения. Е ок, все пак Венеция е уникална по отношение на архитектурата на сградите, но .... Все пак трябва на града да се гледа  с доза реализъм. Посетих града няколко пъти, в различни сезони (всички сезони бяха уважени  : ) ) по няколко причини - в момента  живея близо до града, исках или да затвърдя, или да отвхърля първоначалните си впечетления за града и разочарованието му от него.


Туристите са навсякъде. Не знам дали ще видите нещо от сградатите, каналите, мостовете, защото навсякъде ще е пълно с хора. Блъскат се във вас. Настъпват ви. Удрят ви съзнателно или не ... Конкурират се с вас за място на моста, на мостовете, по улиците, по площада и площадите, във вапурето (или морския транспорт...), по заведенията... Когато има много туристи какво се случва? Точно така остават си боклуците на всякъде. Мърсят и други неща правят, оставящи мръсни и миризливи следи. По главните улици ще се движите навсякъде с тълпата, това от една страна е хубаво, защото (почти)всички се движат в посока площад Сан Марко, няма да се загубите, от друга страна обаче възможностите за свободно движение (буквално наляво и надясно) са силно ограничени.
Местните люде и те протестират срещу туристите, обсъждано е да се въведе такса от 50 евро за всеки турист стъпващ на територията на града. Споделих вече, нито градът, нито хората са гостоприемни.
Цялата тази тълпа е предпоставка местното население да недоволства. Споменах вече за 50 евровата такса за стъпване във Венеция. Да, разбирам ако на улицата на която живея минаваха  20 млн души за година, щях ли да бъда доволна ? Не! Изборът аз да мина по тази улица е мой, изборът те да живеят там е техен. Мрънкането им е досадно. Отношението им е “Не ви искаме!”!
Скъпо е и храната е лоша в 80% от случаите. Ако седнете случайно в някое заведение, то вероятността да уцелите пълно с туристи и лоша храна заведение е голяма. И ще си платите двойно, тройно за това удоволствие, плюс ще си платите коперто за масата и няма да ви върнат ресто. Пълните с туристи места, обикновено водят със себе си и лоша храна, лошо и надменно отношение в ресторантите. Спокойно, има места, където ще се насладите на хубава храна, но подобни заведения са достойно описани в tripadvisorfoursquaremichelin quidelonelyplanet guides etc.  .. и голяма част от туристите четат същите тези съвети и избират същите тези места, за които и вие сте чели положителни и добри отзиви. Резервацията е препоръчителна, но не винаги достатъчна за да имате достъп до хубава храна. Вероятността да хапнете хубава храна на рибарския остров Бурано, Венеция е по-голяма отколкото в самия град.
Оказа се, че Венеция може да бъде привлекателна, тиха, срамежлива и спокойна през зимата, януари месец, малко преди карнавала. Улиците са празни, заведенията са празни, е, голяма част от тях и не са отворени, но не е голяма загуба... ще има къде да хапнете, да се разходите и да запазите хубав спомен от града. Може би през зимният сезон Венеция е студена, но все пак става въпрос за италианска зима и не очаквайте сибирски студ.
Може и да има романтика в града, но рядко се вижда от пръв поглед, понякога и втори и трети и двоен поглед е нужен, понякога изобщо не се появява. Понякога романтиката е скрита на моста по време на залез над някой от каналите, от коите се носи странна миризма. Lamore.
Има и интересни места за разходка из града, това което ми хареса е еврейския квартал и тесните безканални улици по които е хубаво да се разходите, но не и да се загубите, как се обяснява на някой приятел, че сте на улица номер 5689Е , и как да ви открият там?
Интересни са островите Мурано и Бурано, но и за вапуретата конкуренцията е голяма, и тези острови не са спокойни и тълпата не липсва там, но да, по-спокойни са отколкото Венеция. Масовото китайско производство не е подминало и тукашните “произведено в Мурано” стъклени сувенири, както и дантелата в Бурано. Ще посетя ли града отново – да, може би. Бих се разходила с моите родители. Бих се разходила с някой приятел, който реши да ме посети, би се разходила с моите бъдещи деца. Ако Венеция е там и не потъне...
Моят спомен от Венеция:


Canal grande Venice
Canal Grande
Canal Grande
Canal Grande

San Marco
San Marco



Докато едни почиват, други работят


Къща в Бурано, Венеция
Къща в Бурано, Венеция

остров Бурано, Венеция
остров Бурано, Венеция

Венеция

Венеция


Аз :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...