21 May 2012

Ягоди, ягоди....Spinach strawberry salad

 
Като изключим мрачното и дъждовното време през изминалата седмица, пролетта дойде отдавна :) Всъщност по прогнози през следващите дни ще продължава да вали, нека на абитуриентите тази година им върви по вода :). Няма да ви изброявам всички зеленчуци и плодове които се срещат на пазара по това време на годината, а минавам по същество :)
Ягоди, ягоди.. сещате се "мъничко, червеничко царя от пътя отбива"...
Когато е и българска, и ароматна ягодата похапването й е истинска наслада както за стомаха така и за сетивата :) За спанака също сте чували суперлативи, въпреки че отдавна митът за желязото бе развенчан, то със сигурност спанакът си остава любима и незаменима пролетна храна поне за мен...
Хрумвало ли ви е да приготвите пролетна салатка от тези на пръв поглед странни съставки: ягоди и спанак? Ще си призная, че си я приготвям и похапвам с най-голямо удоволствие. Преди време при Лулу видях подобна салатка и се успокоих, че не съм сама в похапването на тази странна на пръв поглед салатка :) Тази свежа комбинация освен, че ще ви засити, ще достави на организма ви дневната доза витамин C, както и достатъчно количесто фолиева киселина, както и витамини (B1, B2, B6, PP, K...) 
Аз добавих и рукола, която обагатява салатката с Омега 3 мастни киселини :) За да не ви стане скучно от химия тук, минавам към продуктите:

Салата със спанак, рукола и ягоди

100 грама спанак
50 грама рукола
100 грама ягоди

За дресинга:
1 с.л зехтин
1/2 с.л мед
1 с.л балсамов оцет
1 ч.л олио от челебитка/нигела (пожелание)

Спанакът се накъсва. Добавя се руколата и нарязаните ягоди. В отделен съд съставките за дресинга се разбъркват добре и се залива салатата. Аз поръсих с челебитка(нигела). 

Тези дни се отдадох на кулинарни експерименти с ягоди и съм подготвила сладолед и една освежаваща напитка за следващите дни. Очаквайте скоро :-)


4 comments:

  1. Great idea for salad! I like colour combination the most!!

    ReplyDelete
  2. ех дам...ягодите са един прекрасен плод.Салатата със спанак, рукола и ягоди изглежда много вкусно.

    ReplyDelete
  3. Пропуснала съм възможността, но ако все пак намеря ягоди ще пробвам тази комбинация!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...