13 September 2012

Пълнен патладжан с месо - Stuffed eggplant


Лятото е към своя край. Няма да навлизам в прощални обяснения към лятото, няма да ви уведомя, че есента идва, сигурна съм, че много други блогове ще го направят :)))
И докато се срещат все още патладжани реших да споделя с вас една рецепта. Обещах на Пеп-чо да приготвя нещо много специално с патладжани за нея, но не успях. Всъщност има още време, но предвид ангажираността тези дни, едва ли ще успея.
Почти няма турски блог в който да не е приготвен пълнен патладжан - постен, с месо или с кайма, традиционно патладжана заема почетно място в кухнята на съседите. Има защо :)
Предложените рецепти са много вкусни, но и много мазни...Технологията на приготвяне включва пържене на зеленчука, после пълнене с пържена смес... и изобщо не добър вариант. Опитах  се да предложа нещо по-леко, но не и за сметка на вкуса на ястието.

Пълнен патладжан с месо ( Карнъ ярък)
За 2 порции:

2 средни патладжана
300 грама телешко месо
2 домата
1 пиперка
1 глава лук
сол, черен пипер, червен пипер и любими подправки :)

Патладжаните се белят на ивици и разрязват се на половинки, ако патладжана е лилав на цвят се посолява и се оставя известно време в подсолена вода за да се премахне горчивия вкус.
През това време месоото се нарязва на дребно и се пържи без мазнина до готовност. Ако сте вегетарианци можете да замените месото с гъби. Посолява се, след като месото е почти готово. В тава се поставя хартия за печене, нареждат се патладжаните (подсушени), покриват се с фолио и се поставят в предварително загрята фурна на 250 градуса. Пекат се докато омекнат около 40-50 минути. По този начин се избягва пърженето :) Докато патладжана се пече се приготвя доматената смес - лукът и пипера се запървжват до омекване, добавят се настърганите домат и подправки по избор.
Омекналите патладжани се издълбават, като издълбаната част може да се остави в тавата ( не я изхвърляйте или ако приготвите рецептата в по-голяма доза можете да направите Дип от патладжани ), пълнят се с месото и се заливат с доматената смес. Връщат се обратно във фурната и се пекат до готовност.
Гарантирано вкусна комбинация без излишни мазнини :)

Обичам патладжан и го хапвам аз без да прекалявам, не прекалявайте и вие с консумацията на този иначе вкусен зеленчук :)

14 comments:

  1. Предложението е великолепно! Изглежда много вкусно, красиво поднесено ястие! Прекрасен ден! :)

    ReplyDelete
  2. Красива снимка и вкусно ястие :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Мащерке,
    аз мисля че още имаш време с патладжаните, така че опитай да ни предложиш и други неща. Снимката ти е много хубава и за малко да ме накара да почна с пълненето на наличните патладжани.
    Хубав уикенд!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дано да ми стигне времето :) Много вкусно се получава, опитай:)

      Delete
  4. Страхотно е предложението, а мита за вредата на патладжана :)) си е мит. Днес слушах колко е полезен за ... нещо си там беше. Както и да е, аз го обичам :) и имам време да изпробвам тази рецепта с домашни патладжани. А другата ще я чакам :) само да се наканиш.

    Хубава и спорна седмица на теб!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дано не те разочаровам от толкова чакане:))))

      Delete
  5. Прекрасно предложение! Намирам рецептата за лесна и много ефектна! Благодаря! Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет, благодаря, че се отби :) Радвам се, че рецептата ти допада :)

      Delete
  6. Ох, само изкушения пускаш, мила. Умирам за патладжани и всичко приготвено с тях ... Благодаря ти много. А дипът ... става и с извара и майонеза ... Ммм.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, мила. Аз избягвам да ползвам майонеза за патладжан, че ми идва малко тежко:)

      Delete
  7. Ох, само изкушения пускаш, мила ми приятелко. Умирам за патладжани. Благодаря ти за рецептата. А Дипът се получава добре и с извара и майонеза. Ммм.

    ReplyDelete
  8. Едно от неустоимите изкушения :) Турската кухня (и не на последно място изобилието на патладжан в най-различни форми в нея) е между причините да избирам делови командировки там и да прекарвам доста време :) Колегите понякога ми се присмиват, но със затворени очи избирам бизнес в Истанбул пред Цюрих или Страсбург. И, да - вредата от патладжана е мит: проектирани сме от Създателя* каквото е вкусно да е полезно (прекаляването е друг въпрос, но и с хляб и вода може да се прекали :)

    * Както и да го наричате, дори ако сте от фанатичните последователи на религията Атеизъм и наричате създателя Природата ( с главно П :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...