12 November 2013

Домашен лосион за тяло - Body Butter

Направих си домашен лосион (масло) за тяло и бързам да споделя тук :)
Имах желание да си приготвя домашен лосион тъй като имам трудности при откриването на хубав лосион за моята кожа. Всичките ми мазила досега са били пълно разочарование за мен. Купувала съм всякакви лосиони - био, естествени, изкуствени, евтини, скъпи, вносни, износни и винаги, абсолютно винаги съм имала проблем с поносимостта на кожата ми към тях или просто не се чувствах комфортно ползвайки ги и за това след няколко опита лосионите биваха преизползвани като препарати за чистене на фаянса в банята.
Тази година открих чистите масла без примеси и след няколко ползвания открих, че ми понасят добре и след като попаднах на тази рецепта, реших за себе си, че ще пробвам. Ползвах масло от шеа, какаово масло, кокосово масло и олио от нигела( наричан още черен сусам, черен кимион или челебитка).

Домашен лосион за тяло

100 грама масло от карите (шеа)
25 грама какаово масло
25 грама кокосово масло
50 грама олио/масло от нигела(черен сусам или още се среща като черен кимион)
20-25 (максимум) капки портокалово масло (за аромат :) )

Съотношението на твърдите и течните масла е 3:1 т.е 75 % твърди масла, 25% течно масло (олио). Аз ползвах електронна везна за теглене на продуктите и това са мерките в грамове.
На водна баня в огнеупорен съд (аз ползвах стъклен буркан) се разтапя първо какаовото масло (има най-висока температура на топене). Аз поставих вода в тенджера и оставих да заври. След като водата кипна, премахнах от котлона тенджерета и поставих буркана с каковото масло. След известно бъркане маслото започна да се топи в този момент добавих маслото от карите и кокосовото масло, разбърквах от време на време, след като се разтопиха и се получи еднородна смес добавих олиото от нигела и портокаловото масло. Портокаловото масло е етерично масло и го ползвах много предпазливо. Сместа изглеждаше така. С етеричните масла не трябва да се прекалява за това ползвайте ги внимателно. Оставих сместа да се охлади известно време на стайна температура и след това оставих в хладилник. След като сместа започна да се кристализира (аз изчаках напълно да се втвърди - ето така, но в източника на рецептата е изчакано по-малко време) се прехвърля в съд и сместа се разбива за няколко минути с миксер. Получава се пухкава смес като бита сметана.
Прехвърлих сместа в стъклени буркани. За сега ги съхранявам на стайна температура. Използвам сместа редовно. Сместа е мазна, но се абсорбира много бързо и прави кожата мекичка.  Въпреки, че маслото от карите се препоръчва като защитно средство от стрии по време на бременност, всички бременни е добре да се посъветват с лекар ако решат да си приготвят домашен лосион:)


Ако решите да приготвите домашен лосион е добре да ползвате продукти, които под някаква форма сте ползвали и нямате някаква непоносимост към тях. Вместо олио от нигела можете да ползват зехтин, бадемово олио и други масла които не са етерични. Можете да прочетете за разликата между маслата тук.

13 comments:

  1. Разкошна домашна козметика! Ще се радвам да направиш цяла серия, която аз и детето ми ще ползваме с огромно удоволствие!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Имам още няколко иде:)) Благодаря ти, мила!

      Delete
  2. Страхотно е! Ще си направя :)))

    ReplyDelete
  3. от къде дa нaмерим тези мaслa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. от zoya.bg са всички твърди масла. Олиото от нигела е от арабските страни:)

      Delete
  4. от къдр дa ги нaмерим мaслaтa?

    ReplyDelete
  5. И аз съм на път да сготвя малко козметика. Твоите насоки тук ще са ми много полезни!

    ReplyDelete
  6. Здравейте! Искам да си приготвя лосиона и имам въпрос за етеричното масло. Имам масло от портокал, масло от лимон и масло от лавандула. Бих искала да сложа и от трите в лосиона. Възможно ли е да заменя 25 капки портокалово масло с етеричните масла, които имам? Ако е възможно - от кое масло по колко капки да сложа?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет, можете да ползвате етеричните масла ако нямате някаква непоносимост към тях.
      Използвайте маслата, при положение,
      че вече сте тествали маслата и нямате реакция към тях.

      В 50 мл. базисно масло се добавят не повече от 20 капки масло от лавандула(лимона или портокал)
      или в комбинация с други според предпочитанията.

      Според този сайт http://www.kukuriak.com/essentialoils/
      Когато смесвате етерични масла, е добре да присъстват и трите вида нотки в следното съотношение:
      връхни 15-25%, сърдечни 30-40% , базисни 45-55%.
      Примери за етерични масла:
      връхни нотки (обикновено са от цитруси): лимон, портокал, евкалипт, мента
      сърдечни нотки (обикновено са от цветя): лайка, здравец, мирта, лавандула, палмароза
      базисни нотки (обикновено са от дървета и смоли): сандалово дърво, канела, роза, пачули, ванилия

      Delete
  7. Здравейте! Благодаря за рецептата, ще опитам да я направя. Когато потърсих информация за олиото от нигела ми излиза основно: масло от черен кимион. Чета в zoya, че се използва предимно за приемане чрез храната (при рецепти). Това същото нещо ли е като олио от нигела? И ако не, откъде мога да намеря олиото? Благодаря предварително.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да същото е. Аз го ползвам външно (коса, кожа). Поздрави!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...