14 December 2013

Супа Яйла - Turkish Yogurt Soup

Знам, повечето сте на Коледна тема и тази супа не се вписва в тематиката...
Но зимата е тук и една хубава, ароматна и сгряваща супа никога не е излишна...
Взаимствена от турската кухня, рецептата е на майка ми.



Турска супа яйла
За 2-3 пориции

1 литър вода(или бульон)
4 с.л пълни с ориз = 1/2 кафена чаша ориз=45 грама

1 жълтък
1 водна чаша кисело мляко
1/2 водна чаша прясно мляко (сварено и охладено)
2 пълни супени лъжици брашно = 40 грама

1 равна супена лъжица джоджен
3 с.л. краве масло
червен пипер

сол


В повечето рецепти съм чела, че е добре солта да се слага най-накрая за да не се пресича супата.
Водата се поставя да заври. Ориза се изчиства, измива и се добавя към врящата вода. Много бързо се сварява (по-малко от 10 минути), през това време може да се приготви "застройката".
В отделен съд се разбива жълтъкът с киселото мляко и прясното мляко. Добавя се на порции брашното, за да се усвои добре. Аз ползвах миксер и всичко се разби чудесно:)
След като оризът е напълно готов , махаме от котлона, част от водата се сипва към купата със застройка, като продължаваме да разбиваме с миксер. Застройката се затопля с цел да не се пресече ако се сипе директно във врящата вода. Застройката се сипва внимателно към водата с ориз и се връща сместа на котлона. Оставяме супата да заври, като бъркаме често за да не загори. Супата е готова, когато се сгъсти леко и почнат да се образуват балончета (т.е бълбука -отне около 10 минути, но намалих доста котлона). Слагаме сол и оставаме супата настрани да си почине:). През това време в тиган слагаме маслото и след като се стопи добавяме джоджен (мента не върши работа ;) ползвайте джоджен). Разбъркваме и добавяме сгорещеното масло към супата. Пазете се, не пръска, но се получава лека реакция при добавяне на маслото към супата, разбърква се добре и се оставя около 15 минути преди поднасяне:)

Ако искате можете да си направите и масло с червен пипер и да слагате по чаена лъжичка преди сервиране към всяка купа.
Много вкусна стана! Ориза омеква доста, почти се губи в сместа:)

2 comments:

  1. Обожавам тази супа. И винаги я правя, когато на Половинът спешно му се дохапва супичка :)
    Мисля си, че за нея важи изразът, че една жена винаги трябва да може да направи две неща от нищо - супа и скандал :) в частта за супата :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет ЕОС, това е една от най-най-вкусните супи за мен:) любима:) Но ми хареса и това за скандала:))) :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...