25 February 2014
Кекс със скрито сърце - Hidden heart cake
Кекс със скрито сърце
за 8-10 порции
за червения кекс
3 големи яйца
175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
175 гр захар
175 гр брашно
5 грама бакпулвер(1/2 пакетче)
червена боя - по желание
за шоколадовия кекс
3 големи яйца
175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
175 гр захар
150 гр брашно
35 гр какао (ползвах Гайо)
5 грама бакпулвер(1/2 пакетче)
1 с.л мляко(или вода) ако е нужно
за шоколадовия крем
40 грама млечен шоколад
30 грама черен шоколад(над 70% какао)
50 грама масло
лешници
Формата, която аз ползвах беше с размери 20 см х 12 см х 8 см
Фурната се загрява на 180°C.
Първо се приготвя червеният кекс. Маслото на стайна температура се разбива със захарта до пухкав крем. Добавят се яйцата предварително разбити. В отделен съд се смесват брашното (пресято) и бакпулвера. Добавят се към маслената смес. Рабърква се и се добавя боята. Аз ползвах гел боя и добавях на капки докато получа желаният цвят. За формата ползвах спрей за печене с противозалепващ ефект, но може и с масло да се намаже. Пече се до суха клечка 40-45 минути. След като е готов се оставя да се охлади напълно.
Аз приготвих червения кекс вечерта и до сутринта беше охладен и готов за по-нататъшна обработка. След като се охлади кекса се разрязва на филийки.
С форма се изрязват сърца. Шоколадовият кекс се приготвя по същия начин като червения, с тази разлика - какаото се добавя заедно с брашното. Ако сместа се получи много гъста може да се разреди с 1 с.л мляко или вода. Шоколадовият кекс се пече в същата форма. На дъното на формата се поставя 1/3 от кафявата смес. Сърцата се редят плътно едно зад друго по дължина на формата. Залива се с останалата смес и се поставя в предварително загрята на 180°C фурна. Пече се за същото време до суха клечка.
След като кексът е готов се оставя да се охлади. Кексът може да бъде украсен по желание. Аз приготвих шоколадов крем - разтопих шоколада на водна баня заедно с маслото и залях кекса със сместа. Добавих и лешници. Вкусно се получи и доста интересно..:)
за 8-10 порции
за червения кекс
3 големи яйца
175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
175 гр захар
175 гр брашно
5 грама бакпулвер(1/2 пакетче)
червена боя - по желание
за шоколадовия кекс
3 големи яйца
175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
175 гр захар
150 гр брашно
35 гр какао (ползвах Гайо)
5 грама бакпулвер(1/2 пакетче)
1 с.л мляко(или вода) ако е нужно
за шоколадовия крем
40 грама млечен шоколад
30 грама черен шоколад(над 70% какао)
50 грама масло
лешници
Формата, която аз ползвах беше с размери 20 см х 12 см х 8 см
Фурната се загрява на 180°C.
Първо се приготвя червеният кекс. Маслото на стайна температура се разбива със захарта до пухкав крем. Добавят се яйцата предварително разбити. В отделен съд се смесват брашното (пресято) и бакпулвера. Добавят се към маслената смес. Рабърква се и се добавя боята. Аз ползвах гел боя и добавях на капки докато получа желаният цвят. За формата ползвах спрей за печене с противозалепващ ефект, но може и с масло да се намаже. Пече се до суха клечка 40-45 минути. След като е готов се оставя да се охлади напълно.
Аз приготвих червения кекс вечерта и до сутринта беше охладен и готов за по-нататъшна обработка. След като се охлади кекса се разрязва на филийки.
С форма се изрязват сърца. Шоколадовият кекс се приготвя по същия начин като червения, с тази разлика - какаото се добавя заедно с брашното. Ако сместа се получи много гъста може да се разреди с 1 с.л мляко или вода. Шоколадовият кекс се пече в същата форма. На дъното на формата се поставя 1/3 от кафявата смес. Сърцата се редят плътно едно зад друго по дължина на формата. Залива се с останалата смес и се поставя в предварително загрята на 180°C фурна. Пече се за същото време до суха клечка.
След като кексът е готов се оставя да се охлади. Кексът може да бъде украсен по желание. Аз приготвих шоколадов крем - разтопих шоколада на водна баня заедно с маслото и залях кекса със сместа. Добавих и лешници. Вкусно се получи и доста интересно..:)
Labels:
десерти,
мъфини и кексчета,
сладкиш
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
woooow vyrha. izobshto ne mi e minavalo prez uma che moje da se priloji tozi hitar nomer. vyrno , trudoemko i banichko e, no pyk rezultaty si zaslujava za podhodysht povod ;) mersi
ReplyDeleteБлагодаря ти. За поводи и изненади е идеално:)
DeleteЩе направя този кекс някой път, благодаря за рецептата!
ReplyDeleteДано да ти хареса! Благодаря за доверието:)
DeleteСтрахотен е,днес ще го направя и аз :)
ReplyDeleteБлагодаря за доверието :)
Delete