25 February 2014

Кекс със скрито сърце - Hidden heart cake

Сигурно е странно при положение, че съм оплела 3 шала и приготвяла разни интересни бисквити да публикувам кекса, който приготвих съвсем скоро:) Причината да не пиша за плетки сега е защото зимата ни подмина най-тактично, а и... забравих как точно съм плела някои модели за да ги опиша подобаващо:) Този сладкиш се въртеше из виртуалното пространство от миналата година и все очаквах подходящ повод да го приготвя. Е, дори и да няма повод, самото приготовление ще превърне деня ви в приключение, а изненадата при разрязване на сладкиша ще ви донесе бонус емоции към деня:) Рецептата е адаптирана от тук.


Кекс със скрито сърце
за 8-10 порции

за червения кекс

3 големи яйца
175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
175 гр захар
175 гр брашно
5 грама бакпулвер(1/2 пакетче)
червена боя - по желание

за шоколадовия кекс

3 големи яйца
175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
175 гр захар
150 гр брашно
35 гр какао (ползвах Гайо)
5 грама бакпулвер(1/2 пакетче)
1 с.л мляко(или вода) ако е нужно

за шоколадовия крем

40 грама млечен шоколад
30 грама черен шоколад(над 70% какао)
50 грама масло

лешници

Формата, която аз ползвах беше с размери 20 см х 12 см х 8 см

Фурната се загрява на 180°C.

Първо се приготвя червеният кекс. Маслото на стайна температура се разбива със захарта до пухкав крем. Добавят се яйцата предварително разбити. В отделен съд се смесват брашното (пресято) и бакпулвера. Добавят се към маслената смес. Рабърква се и се добавя боята. Аз ползвах гел боя и добавях на капки докато получа желаният цвят. За формата ползвах спрей за печене с противозалепващ ефект, но може и с масло да се намаже. Пече се до суха клечка 40-45 минути. След като е готов се оставя да се охлади напълно.

Аз приготвих червения кекс вечерта и до сутринта беше охладен и готов за по-нататъшна обработка. След като се охлади кекса се разрязва на филийки.

С форма се изрязват сърца. Шоколадовият кекс се приготвя по същия начин като червения, с тази разлика - какаото се добавя заедно с брашното. Ако сместа се получи много гъста може да се разреди с 1 с.л мляко или вода. Шоколадовият кекс се пече в същата форма. На дъното на формата се поставя 1/3 от кафявата смес. Сърцата се редят плътно едно зад друго по дължина на формата. Залива се с останалата смес и  се поставя в предварително загрята на  180°C фурна. Пече се за същото време до суха клечка.

След като кексът е готов се оставя да се охлади. Кексът може да бъде украсен по желание. Аз приготвих шоколадов крем -  разтопих шоколада на водна баня заедно с маслото и залях кекса със сместа. Добавих и лешници. Вкусно се получи и доста интересно..:)






6 comments:

  1. woooow vyrha. izobshto ne mi e minavalo prez uma che moje da se priloji tozi hitar nomer. vyrno , trudoemko i banichko e, no pyk rezultaty si zaslujava za podhodysht povod ;) mersi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти. За поводи и изненади е идеално:)

      Delete
  2. Ще направя този кекс някой път, благодаря за рецептата!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дано да ти хареса! Благодаря за доверието:)

      Delete
  3. Страхотен е,днес ще го направя и аз :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...