22 January 2016

Домашен пилешки дюнер - Homemade Chicken Doner Kebab

Homemade Chicken Doner Kebab
Домашен пилешки дюнер

Моят любим домашен пилешки дюнер. Оказа се по-лесно отколкото очаквах и по-вкусен от колкото предполагах.

Днес споделям моята любима рецепта за домашен пилешки дюнер. Рецептата е изпробвана многократно, променяна е няколко пъти за да достигне месото вкусът, с който я представям днес. Този пилешки дюнер има вкус на моят любим дюнер, който съм похапвала из любими места в Турция. Бонус е, че правейки месото за дюнер сама контролирам качеството на използваното месо, контролирам количеството сол използвано в рецептата и не използвам  изкуствени овкусители за месото, чието действие не познавам : )


Успях с няколко трика да постигна и тънко нарязано месо, точно толкова успешно нарязано месо, колкото и ако бях нанизала месото на шиш и използвах нож за рязане на дюнер. Подготовката на рецептата отнема време, да, но можете да направите няколко дози наведнъж и след това да използвате при нужда : )

За домашния дюнер използвам пилешко филе от гърди или от бут.

За мариноване на месото

1 кг пилешко филе от бут или гърди
1 глава бял лук
5-6 с.л. прясно мляко, студено
4 с.л. зехтин
Различен по цвят пипер (черен, бял, червен, зелен използвам мелничка с различни зърна пипер)
Мащерка или риган според това което имам в момента. Използвам сушени подправки.

Добавки към дюнера

Питка за дюнер
Свежи зеленчуци – домат, краставица, каквото обичате
Авокадо

Млечно-таханов сос за дюнер

1 ч.ч. кисело мляко, изберете най-хубавото което може да намерите
3 с.л. сусамов тахан
1 с.л .прясно изцеден лимонов сок
Чесън на прах или ако предпочитате пресен счукан чесън
Сушен джоджен или сушена мента на вкус и желание : )

Приготвяне на пилешкия дюнер.
въоръжете се с търпение... : )

1 ) 1 глава лук се настъргва на едро ренде. Сокът от лук се отцежда, за мариноване на месото се използва само сокът на лука. Отцеденият лук може да се използва за някое друго ястие, но не го използвайте за тази рецепта.

2 ) В стъклена купа добавям сокът на лука, прясно мляко, зехтин и подправките. Разбърквам добре и добавям пилешкото месо, разбърквам добре, така че маринатата да покрие цялото количество месо. Оставям в хладилник за около 24 часа да се маринова добре.
домашен пилешки дюнер
Мариновано пилешко месо за дюнер


След като месото е мариновано и отпочинало започва сглобяването на дюнера.

3 ) 3-4 (според зависи дебелината на филетата) парчетата филе се поставят едно върху друго, обвиват се в стреч фолио като салам или бонбон , или наречено още дюнер: ) и след това в хартия за печене. Поставят се във фризер за да се замразят. При мен от това количество месо се получиха 2 дюнера.
Приготвяне на пилешки дюнер
домашен дюнер
Приготвяне на пилешки дюнер


4) За да нарежете тънки филийки от месото е нужно дюнерите да се замразят във фризер около 3 часа, все пак зависи от фризера ви. Аз предпочитам да замразя месото изцяло и когато реша да приготвя месото на дюнери, изваждам от фризера 1 час преди приготвяне, оставям на стайна температура, месото се отпуска и се реже лесно на филии. Не използвайте трикове или микровълнова за лесно размразяване на месото. Не го правете. Оставете месото само да се размразява на стайна температура, пробвайте с добре подострен нож да режете на тънки филии. Ако месото все още не е размразено добре рязането ще е трудно, ако месото прекалено е размразено месото ще се реже трудно на по-тънки филии. За да намерите баланс пробвайте : )

На мен ми беше необходимо 1 час на стайна температура за да успея да нарежа месото на тънки "дюнерски" парчета : )


Приготвяне на пилешки дюнер
Рязане на домашен дюнер


5 ) Месото се реже на тънко, както е показано на снимката, докато режа дюнера, в тиган нагрявам зехтин в комбинация с краве масло (1:1) и парчетата пилешки дюнер се пържат в мазнината. Тъй като месото е нарязано на тънко може да изгори, следете си тигана и изваждайте на време : )


Приготвяне на пилешки дюнер
Приготвяне на пилешки дюнер


Посолявам на вкус след като пилешкото месо е готово.


Домашен дюнер
Домашен дюнер


Пробвала съм да опека месото нарязано на тънко на фурна, вместо да пържа, получи се, но се получи доста сухо месо.

Сервирам или пилешкия дюнер с питка за дюнер (ползвам готови, ако можете да си ги приготвите сами, пригответе си ги), вместо пита за дюнер може да ползвате и хляб, в Турция се сервира с питка хляб, или сервирам порцията пилешки дюнер с млечно-тахановия сос.

Порция домашен пилешки дюнер
Порция домашен пилешки дюнер

Подготовката и приготвянето на рецептата отнема време, съгласна съм, но можете да приготвите месото предварително за няколко порции, при нужда да размразявате и пържите.           


Домашен пилешки дюнер
Домашен пилешки дюнер


Да ви е сладко : )
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...