28 March 2012

Турски питки със зехтин и маслини - Zeytinli Pogaca

Тези дни имах съвсем различни планове за публикация тук, но след като публикувах снимката на питките и получих запитвания за рецептата, някак си плановете се промениха :-) След много дълъг застой по отношение на готвенето тази събота запретнах ръкави и запълних донякъде пропуска :) Отново идеята ми е взаимствена от турската кухня, а питките в Турция се срещат под името pogaca. Понякога са приготвени без плънка, понякога със сирене и зелении, понякога със спанак, понякога с маслини, понякога с кайма, понякога с картофи, с лук, но винаги, винаги са много вкусни. Попадала съм както на оформени кръгли питчици така и на оформени като рози(тези са точно така оформени или поне се опитах :) ), слънцe, полумесец (а.k.а кроасан ;) ) и всякакви причудливи формии за да се чудиш как може човешка ръка да ги извае...
Рецепти много и различни за различните краища на страната, но аз съм избрала една от записките на майка ми :) За плънка използвах маслинова паста която сама си я приготвих, а вместо олио в рецептата използвах зехтин. Може да ползвате и маргарин. Няма да излагам теза "за" или "против" маргарина, всеки сам преценява как и дали да го ползва :)





Турски питки със зехтин и маслини  
Продукти за около 12 питки
1 и 1/2 ч.ч прясно мляко
2 яйца (1 жълтък е за намазване)
1/2 ч.ч олио (зехтин)
1/2 кубче прясна мая *
3 с.л. захар
1 ч.л сол (по желание аз не слагам)
Брашно около 3 и 1/2 ч.ч

За плънката 
200 грама маслини

За намазване на питките
Единият жълтък смесен с малко вода или олио

За поръсване
Сусам, челебитка (нигела)

* 1/3 кубче прясна мая също е достатъчна за приготвянето на питките. Аз понякога се презастраховам :)

Питките се приготвят по стандартен начин, но аз ще го опиша тъй като в този блог няма рецепта за приготвяне на тесто с мая :) Прясното мляко се затопля леко ( в никакъв случай горещо), мама винаги ми е казвала, че пръст потопен в чашката с мляко трябва да може да издържи на топлината :). Млякото се сипва в купа, разтваря се маята, добавя се захарта и солта и около 3/4 ч.ч брашно. Получава се каша. Кашата се оставя на топло за да шупне. Докато шупва може да се почисти работният плот, да се приготвят точилкити и ножовете :). След като шупне (отнема около 10 до 50 минути в зависимост от топлината в стаята) в кашата се добавят яйцата (без единият жълтък), олиото (аз добавям половината олио, другата половина добавям по малко при месене) и брашно до получаване на меко тесто. Оставя се да втаса известно време покрито (за да не хване кора), казват докато удвои обема си, но аз не съм чакала толкова, понадигна се малко :) все пак го оставих на стайна температура, без отопление, а в събота времето си беше топличко - около 20 градуса. Докато тестото втасва аз приготвих плънката. Ползвах безсолни черни маслинии, отделих костилките и ги пасирах. Когато тестото е готово включете фурната на 200 градуса. Омесете тестото с част от олиото и ако е необходимо добавете още малко брашно. Разделете тестото на 2. Едната половинка я върнете в купата и покрийте с кърпа, а другата половина разделете на 6 топки. Топките се получват с размер на големи яйца. Можете да импровизирате с оформлението, аз ползвах тази идея. Намазват се с жълтък поръсват се със сусам и/или челебитка по желание. Сега видях, че не съм снимала питките със сусам и челебитка :)) и не мога да ви ги покажа
При подреждане в тавичка оставете разстояние между питките, защото бухват доста. Пекат се до готовност при мен около 20-25 минути. Получиха се много вкусни, питки с "конци", с невероятен аромат на зехтин и маслини.Дано ви харесат :)

17 comments:

  1. Изглеждат чуднички:)

    ReplyDelete
  2. Ооо да чуднички, днес и във фликр им се радвах :) Сигурна съм че са голяма вкусотия, предвид няколкото ми посещения в Турция и "сблъсъка" с катастрофално вкусната им кухня :)) Хайде пускай ни и други идеи, сигурна съм, че си пълна с такива!!!
    Поздрави и усмивки :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти :)) Имам идеи за реализация, но време? време?....:))

      Delete
  3. Страхотни са :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Много добре изглеждат....скоро ще се пробват! :)))
    btw, ЧРД!!!:) мноооого щастие и успехи ти пожелавам, и най-вече да бъдеш много обичана :)))

    magito

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Маги, че се отби :) Хайде давай очаквам снимки :)) Благодаря за пожеланията!

      Delete
  5. Прекрасни питки!Много красиво оформени,а и със сигурност вкусни!
    Правила съм ,но с друга плънка.
    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Винаги се получават :) С плънката и аз обичам да експериментирам :) Благодаря, че се отби :)

      Delete
  6. Разкошни питки,направо запреглъщах!И снимките са много яки,както и плетената кошничка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Еликсир! Аз всеки път се чувствам така пред твоите красоти...:)

      Delete
  7. Мммм, изключително примамливи са! Много благодаря за рецептата и за линка към това как се оформят :) Поздрави!

    ReplyDelete
  8. Мащерке,
    тези дни и аз наминах край турската кухня, но виж питките пропуснах;)
    Едно защото не ме бива, второ-предусетих че тук ще има нещо апетитно и реших да не се провалям;) МНого са красиви, снимката с дантелената купичка е прекрасна. Искам още от залитанията ти по турската кухня;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Мъх, много мили думи. Както и всички много мили коментари сте оставили тук :) Ще се опитам да предоставя колкото се може повече от това което знам от турската кухня :)

      Delete
  9. Мммм, това е голяма вкусотия! Много, много благодаря, че сподели рецептата с нас :)

    ReplyDelete
  10. Оооо ... каква нежна снимка :)
    Питките са чудесни, често ги правя ... а панерчето ръчна изработка направо ме плени !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...